knjizara.com
Izabrane drame - Euripid

Euripid (autor)

Izabrane drame - Euripid
rasprodato

Za Euripida se, ne bez razloga kaže da je pesnik-psiholog: čak pesnik psihijatar. Svako novo doba tako u 18 očuvanih Euripidovih drama ima šta da nađe. Kod ovog dramatičara postoje zameci gotovo svih psihičkih poremećaja. Od nečega što bi moglo da se oceni kao opsesivno-kompulzivna neuroza (u Alkestidi), preko depresivnog stanja (u Ifigeniji u Aulidi) do shizofrenije (u Heraklu i Medeji) i manijakalne psihoze (u Bahantkinjama). Ako se ovome doda i socijalna patologija bračnog neverstva, verolomstva i intriga, onda je jasno da Euripidove tragedije liče na psihološke drame.

Kroz

ovaj izbor čitalac će imati priliku da ponovo pročita tragedije jednog od trojice najvećih antičkih tragičara, u novom prevodu. Mnogo toga valjalo je sagledati na nov način: počev od inoviranja jampskog stiha, preko osavremenjivanja naziva kastinskih, vojničkih i božanskih odnosa, do novog sagledavanja Euripidovih psiholoških, filozofskih i retoričkih pogleda. Sve to trasiralo je trnovit put, jer trebalo je sići na dno ljudske duše i današnjim jezikom opisati užase ljudske psihe koji nisu nepoznati ni XXI veku.

Uza sve to valjalo je današnjim rečnikom prevesti misaone refleksije, kao i brojne pouke u horskim partijama. Težak zadatak, dakle, za one koji uza se nemaju ni jedan stariji srpski prevod kao uzor, ali i veliki izazov. Poput starih pustolova i novi prevodioci Euripida nisu se mogli osloniti ni na stare karte, ni na busole, već im je kao jedini orijentir stajao sam Euripid.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka književnost , Grčka tragedija
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Plato; 2007; latinica; 21 cm; 377 str.; 978-86-447-0400-3;