knjizara.com
Iz srpske istorije srednjeg veka

Mihailo J. Dinić (autor)

Iz srpske istorije srednjeg veka
rasprodato

Po sveukupnom znacaju svoga dela, Mihailo Dinic (1899-1970) profesor Univerziteta u Beogradu i akademik SANU, uz Georgija Ostrogorskog i Svetozara Radojcica predstavlja kljucnu licnost srpske istoriografije XX veka.

Ova knjiga sadrži najvažnije studije osnivaca beogradske škole medievistike, koje su publikovane u inostranim i domacim naucnim publikacijama u razdoblju 1930-1970 (dve studije pojavljuju se prvi put na srpskom jeziku). Dvadeset studija je grupisano u cetiri tematske celine. U prvoj, Pogledi na celinu , nalazi se pregled istorije Balkana od 1018. do

1499, koji je autor napisao za Kembricku istoriju srednjega veka, za ovu knjigu preveden sa engleskog; opšti pregled istorije Srbije od VII do XV veka; pregled istorije Bosne od X do XV veka i rasprava o nazivima srpske države u srednjem veku. Drugu celinu, Stvarnost i ideologija vladanja , cine studije o srpskoj vladarskoj tituli u vreme carstva, njenoj percepciji kod savremenika; organizaciji vlasti u srpskoj državi u vreme carstva i u doba Despotovine; knjiga o državnom saboru u srednjovekovnoj Bosni, i rad o krunisanju bosanskih vladara. U trecoj celini, Društveni slojevi i društvene grupe , nalaze se obimna prosopografska studija o humsko-trebinjskoj vlasteli i studije o sokalnicima, Dubrovcanima u ulozi vlastele u Srbiji i Bosni i o stranim najamnicima u srednjevekovnoj Srbiji. Najzad, poslednja, cetvrta celina, Materijalna podloga društvenog razvoja sadrži cuvene autorove knjige o rudarstvu u srednjovekovnoj Srbiji i Bosni; studiju o gradovima u srednjovekovnoj Srbiji; dubrovackoj srednjovekovnoj karavanskoj trgovini, i, najzad, studiju o tributima koje je Dubrovacka republika placala vladarima iz bližeg zaleda za slobodu trgovine.

Studije se objavljuju na srpskom jeziku, cirilicom, sa podacima o prvobitnom izdanju, s uobicajenim naucnim aparatom, Predgovorom akademika Cirkovica, iscrpnim registrom i potpunom bibliografijom autora.

Knjigu su priredili akademik Sima Cirkovic i Vlastimir ?okic.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bosna i Hercegovina , Rudarstvo , Srbija , Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Equilibrium; 2003; ćirilica; 21 cm; 824 str.; 86-82937-07-7;