knjizara.com
Iz sintakse srpske rečenice

Sreto Tanasić (autor)

Iz sintakse srpske rečenice
825 din
U korpu

“Iz sintakse srpske rečenice” je priručnik Sreta Tanasića za temeljnije proučavanje gramatike srpskog jezika.

Kada se zna da je prof. dr Sreto Tanasić, autor knjige, prvenstveno sintaksičar, mada su njegova ukupna lingvistička interesovanja znatno šira i kompleksnija, i to jedan od vodećih savremenih stručnjaka za srpsku sintaksu, onda je već ta činjenica dobra preporuka za njegovu knjigu.

Kao što

i naslov sugeriše, pred čitaocem je knjiga o odabranim pitanjima srpske sintakse, dakle ne frontalno istraživanje, u kojem se određena sintaksička pojava monografski iscrpno sistematski obrađuje, nego knjiga višestruko problemske prirode, u kojoj se pažnja usmereva na predmete o kojima je donekle i ranije pisano, ali koji se sada sagledavaju iz specifičnog, novog ugla, i za koje se u ishodu precizne analize predlažu nova i relevantna rešenja.

Knjigu Iz sintakse srpske rečenice, kao i prethodne radove Srete Tanasića, krasi jednako dobra utemeljenost i na reprezentativnoj jezičkoj građi i na proverenim dostignućima savremene sintaksičke teorije, kao i sposobnost autora da uoči ranije nezapažena ili nedovoljno ispitana pitanja sintakse srpske rečenice i da jezičkim pojavama da tačan opis i ubedljivo objašnjenje. Pored toga, naučni stil kojim piše Sreto Tanasić odlikuje se jasnošću i preglednošću izlaganja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik , Sintaksa
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Beogradska knjiga; 2012; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 221 str.; 978-86-7590-304-8;