knjizara.com
Istorija pozorišta - ceo svet je pozornica

Ronald Harvud (autor)

Istorija pozorišta - ceo svet je pozornica
najavljeno

Istorija pozorišta Ronalda Harvuda je deo velikog projekta koji je, osim pisanja knjige obuhvatio i realizaciju televizijske (BBC i Time-Life Inc.) serije na istu temu. Knjiga je imala namenu da upotpuni seriju, a obe su započete istovremeno, početkom 1976. godine.
Tema serije, a i ove knjige, jeste da dramu predstavi kao vanvremensku: bez obzira kada je ona prvobitno stvorena, svaka nova generacija ponovo je vraća u život. Onog trenutka kada neku dramu izvode živi glumci pred živom publikom, ona postaje savremeni doživljaj. Ako živi, ona živi u sadašnjosti, ne u prošlosti. Ono što je

važno u pozorištu to je puls života, imaginativni naboj koji se može stvoriti kada se glumci i publika spoje.
Knjiga obuhvata period koji doseže do početaka pozorišta, pa do današnjih dana (Atina, V vek pre n.e. ? XX vek). Ona pokušava da prati način na koji je pozorište opstalo kao živa tradicija tako što je stalno dokazivalo sopstvenu neophodnost, menjajući se u zavisnosti od životnih šema, često utičući na njihov oblik i boju. Pozorište uspeva da žonglira s dva naizgled suprotna kvaliteta, i da ih oba održi u vazduhu. Pozorište zavisi od činjenice da je ono jedna efemerna umetnost stila i izvođenja, a ipak isto tako mora da bude, i uvek je i bilo, moćna snaga u društvu i arena u kojoj su ljudi u stanju da istražuju sebe kao i svet u kome žive.
Drama Garderober bila je na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Na čijoj strani ? Ateljea 212, a Majstor ? Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pozorište
Ostali naslovi iz oblasti: Pozorište

Izdavač: Clio; 2. izdanje, 2020; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 380 str.;