knjizara.com
Istorija filozofije

Entoni Kliford Grejling (autor)

Istorija filozofije
1899 din
U korpu

Priča o filozofiji jeste priča epskih razmera – ona predstavlja istraživanje ideja, stavova i učenja nekih od najblistavijih umova poznatih čovečanstvu. Ipak, nakon Istorije zapadne filozofije Bertranda Rasela – godinama omiljenog klasika, prvi put objavljenog 1945. godine – nije bilo sveobuhvatne i uzbudljive istorije ovog intelektualnog putovanja. Putem ideja

slavnih filozofa, ali i onih manje poznatih uticajnih mislilaca, profesor Grejling obrađuje – na način koji je pristupačan učenicima i prosvetljujući za sve one koje filozofija zanima – epistemologiju, metafiziku, etiku, estetiku, logiku, filozofiju uma, filozofiju jezika, političku filozofiju, kao i istoriju rasprava koje su se u tim oblastima istraživanja vodile. A kako je priča o filozofiji nepotpuna ukoliko se, pored zapadnih, u obzir ne uzmu i istočne filozofske tradicije, Grejling daje i njihov komparativni pregled. Uz to, on otvara i pitanje o tome šta smo iz ovog korpusa znanja (zapravo) naučili, te u kom nam pogledu ostaje da napredujemo.
Kao prva referentna i pristupačna istorija filozofije u poslednjih nekoliko decenija, objavljena u jednom tomu, te izuzetna zahvaljujući opsegu tema i jasnoći, ova knjiga predstavlja pravu prekretnicu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija filozofije
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2023; Broširani povez; latinica; 24 cm; 623 str.; 978-86-10-04706-6;