Istorija evropske ideje

Volfgang Šmale (autor)

Istorija evropske ideje

rasprodato

Jasno raspodeljena, ova istorija Evrope nudi briljantan uvod u materiju. Na početku stoji odgovor na pitanje: šta znači istorija Evrope? Čitaoci se naizgled šalju na kulturno-istorijsko putovanje do polovine XV veka. Sledi istorija Evrope u doba protonacionalizma i nacionalizma (1500-1950). Pad Carigrada (1453) i otkriće Amerike (1492) znače cezuru i čine osnov jedne nove svesti o Evropi koja seže do polovine XX veka. Prva poglavlja su posvećena geografskom reprezentovanju, političkom zamišljanju Evrope, istoriografiji i antropologiji kulture. Slede dva poglavlja koja opisuju Evropu kao kulturni sistem.

Potom se obrađuje istorija Evrope u doba integracije (1950-2000), pri čemu se prati političko i kulturno integrisanje, počev od II svetskog rata. Završno poglavlje je u tesnoj vezi sa najnovijim pojavama - istorijskim lomovima u savremenoj Evropi.

Volfgang Šmale je redovni profesor novije istorije na Univerzitetu u Beču. Istorija evropske ideje se ubraja u težišta njegovog istraživanja i naučnog rada. Od istog autora u izdanju kuće Böhlau u Beču objavljen je Vodič za pisanje istorije. Učenje naučnog pisanja korak po korak (1999).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Kulturna istorija , Novi vek , Kulturni identitet , Politički identitet , Kulturna istorija , Istorija civilizacije , Sociologija kulture , Internacionalizam , Međunarodni pokreti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija , , Sociologija

Izdavač: Clio; 2003; ćirilica; 21 cm; 351 str.; 86-7102-090-8;