Istočno pitanje i srpska revolucija 1804-1918

Čedomir Popov (autor)

Istočno pitanje i srpska revolucija 1804-1918

rasprodato

Studija akademika čedomira Popova za osnovni predmet naučnog istraživanja i sinteze ima jedno od najkrupnijih pitanja celokupne srpske nacionalne istorije u novijem vremenu. Istočno pitanje i njegove veze sa Srpskom revolucijom u 19. veku akademik Popov posmatra i u njegovoj genezi i u njegovom aktuelnom političkom značenju. Osnovu toga pitanja autor vidi u stalnoj borbi velikih evropskih sila, u prvom redu Austrije, Turske, Rusije, Nemačke, Velike Britanije i Francuske, za prevlast nad prostorom Balkanskog poluostrva, pa time i za srpski nacionalni i državni prostor, i u otporu srpskog naroda i srpske političke elite tim težnjama.

Povezujući predmet svoga istraživanja sa veoma složenim političkim odnosima koji su u 19. veku vladali na Balkanu i oko njega, autor je, sa izrazitim osećanjem za krupne uslovljenosti pojedinih pojava u istorijskim tokovima, pronašao i potvrdio veoma složene i realne veze koje postoje između Istočnog pitanja i Srpske revolucije, kao i između najvažnijih političkih, diplomatskih i vojnih aktivnosti koje su proizilazile iz njih. Težnja srpskog naroda za oslobađanjem od tuđinske vlasti, projektovana u toku Prvog i Drugog srpskog ustanka u oružanom vidu, docnije nastavljana kombinovanjem političkih i vojnih aktivnosti, ostvarivana je, prema autorovom mišljenju, postepeno, u dugom vremenskom periodu, tokom čitavog 19. i početkom 20. veka, upravo zbog remećenja tajnih i javnih interesa velikih sila prema srpskom nacionalnom prostoru. Akademik Popov stoga Srpsku revoluciju s velikim razlozima vidi kao integralni deo kompleksa Istočnog pitanja, a njihovo okončanje 1918. godine kao prirodan, makar i privremen rezultat rešenja tog pitanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istočno pitanje , Međunarodni odnosi , Balkanske države , Srbija , Istorija Balkana
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2008; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 331 str.; 978-86-379-1027-5;