Interpretacije mapiranja ženskog tela

Dragana Stojanović (autor)

Interpretacije mapiranja ženskog tela

1122 din

Stara cena: 1320 din

U korpu

Knjiga Interpretacije mapiranja ženskog tela u tekstualnim prostorima umetnosti i kulture autorke Dragane Stojanović bavi se istraživanjem mesta ženskog kroz jezik, kulturu i umetnost, odnosno pitanjima pozicioniranosti ženskog subjektiviteta u mestu intersekcije telesnosti i tekstualnosti. Kroz knjigu su prikazani dijalozi različitih pristupa feminizama i studija roda ovom problemu, kao i pitanje (krize/konstantne reartikulacije) subjektiviteta kao takvog.

Posebna pažnja je posvećena ženskom pismu u umetnosti i pitanjima (ne)mogućnosti izvođenja drugačijeg, mekog, različnog pisma kroz jezik i umetnost koji bi poslužio ne nužno kao osnova za klasičnu revoluciju i otpor (onome što je teoretizovano kao oštrica patrijarhata, falogocentričnom, Falusu kao Označitelju), već kao osnov za dijalog i kreiranje prostora za svaki subjektivitet u formaciji/procesu ponaosob. Kao platforme teksta odabrani su poststrukturalizmi, studije roda, feminizmi, postfeminizmi, teorija umetnosti i teorijska psihoanaliza, a diskutovane su i studije slučaja iz oblasti umetnosti i kulture.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Feminizam
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Fakultet za medije i komunikacije - Univerzitet Singidunum:Orion Art; 2015; Broširani povez; latinica; 25 cm; 215 str.; 978-86-87107-39-7;