knjizara.com
Ženski pokret 1920-1938
bibliografija

Olivera Ivanova, Jovanka Poljak (autor)

Ženski pokret 1920-1938
1540 din
U korpu

Objavljivanje knjige Ženski pokret (1920–1938): bibiografija deo je aktivnosti projekta Ženski pokret 2020 kojim se obeležava sto godina od osnivanja časopisa Ženski pokret, prvog jugoslovenskog feminističkog časopisa. Projekat Ženski pokret 2020 realizuje se u okviru odeljenja Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture. Jubilej je iskorišćen kao prigodan povod za realizaciju nekoliko aktivnosti kojima je cilj da što kompletnije naučno obrade časopis Ženski pokret. Reč je o sledećim aktivnostima: 1) pisanje i publikovanje bibliografije, 2) digitalizacija časopisa, 3) izrada sajta, 4) održavanje međunarodnog naučnog skupa posvećenog ovom časopisu (7–9. oktobar 2020, IKUM), 5) št

ampanje zbornika radova.
Bibliografiju su napisale Jovanka Poljak i Olivera Ivanova (Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Beograd), a objavljena je kao 29. knjiga u okviru edicije Istorija srpske književne periodike uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond. Bibliografska građa sadrži ukupno 2557 bibliografskih jedinica. Sve bibliografske jedinice su obrađene metodom de visu, odnosno sa „knjigom u ruci” i sređene su hronološki. U bibliografskom opisu korišćen je standard ISBD(CP), i to skraćena verzija tog standarda u kojoj je izostavljen naziv časopisa i ISSN broj, ali je zadržana paginacija, kako bi bibliografija bila jasnija i preglednija. Urađeni su prateći registri: imenski registar autora, imenski registar prevodilaca i prevoditeljki i priređivača i priređivačica, registar naslova i predmetni registar. Uz to Bibliografija je opremljena i uvodnom studijom koju su napisale Jelena Milinković i Žarka Svirčev.
Kako navode autorke Bibliografije Jovanka Poljak i Olivera Ivanova: „Ova sveobuhvatna i iscrpna analitička bibliografija časopisa Ženski pokret omogućava upoznavanje sa istorijskim i kulturnim prilikama onog vremena, jer obuhvata ne samo glavne članke nego i priloge iz svih rubrika, koji su objavljeni u samom časopisu u periodu od 1920. do 1938. godine.“ Bibliografski popis članaka časopisa koji je izlazio neprekidno gotovo dve decenije obezbeđuje (neophodnu) osnovu za proizvodnju i proširenje znanja u feminističkoj i u akademskoj zajednici kako onih vezanih za časopis Ženski pokret, tako i onih koji se tiču istorije srpske/jugoslovnske kulture prve polovine 20. veka.

Iz recenzija:

„Pored središnjeg značaja za proučavanje ženske (periodičke) kulture i istorije feminizma, bibliografija časopisa ovog tipa ima i mnoge druge saznajne učinke. To se posebno odnosi na istraživanje recepcije određenih autora i fenomena u kulturi međuratnog perioda, istoriju prevoda i književne kritike, na politike intelektualnih udruživanja i diferenciranja, u domaćem i internacionalnom kontekstu, kao i na opštu dinamiku kulturnog polja. Pored književnih istraživanja, ova bibliografija će nesumnjivo će biti korisna i za istoričare, proučavanje istorije kulturnog i svakodnevnog života, društveno-političkih i drugih procesa i ideja.“(dr Biljana Andonovska, Institut za književnost i umetnost, Beograd)

„Pouzdanost bibliografije obezbeđena je primarnim načinom obrade – sve jedinice opisane su de visu, uvidom u svaki rad, jezikom i pismom teksta. Bibliografski opis urađen je u skladu sa međunarodnim standardom za bibliografsko opisivanje sastavnih delova u okviru monografskih ili serijskih publikacija ISBD(CP), koji je prilagođen potrebama objavljivanja (...) Jezik i pismo u bibliografskom opisu odgovara jeziku i pismu opisanog članka dok su sve odrednice date ćiriličnim pismom. (...) Pored preciznog i kompletnog opisivanja podataka u bibliografskom opisu, poseban značaj ove bibliografije sastoji se u sastavljanju imenskih registara (odvojeno registar autora i registar prevodilaca), i registra svih naslova.“(dr Gordana ?oković, Filološki fakultet, Beograd)

„Ženski pokret (1920–1938): bibliografija, kao i projekat Ženski pokret 2020, mogu se videti kao savremena realizacija feminističkih uputstava iz teksta „Značaj i potreba lista“ Katarine Bogdanović, objavljenog u prvom broju časopisa 1920. godine: dužnost (da se žena emancipuje), odgovornost (za dinamiku procesa emancipacije), inicijativa (da se pokrene taj proces) i solidarnost (odnosno, udruživanje sa drugim ženama sličnih nastojanja). Kada je reč o ženskom i feminističkom znanju, isti saveti važe i danas, a odnose se pre svega na žene zaposlene u naučnim i obrazovnim institucijama, mestima proizvodnje, legitimizacije znanja i diseminacije. Objavljivanje publikacije Ženski pokret (1920–1938): bibliografija predstavlja dobar primer za to. “(dr Ana Kolarić, Filološki falultet, Beograd)

„Izrada sveobuhvatne bibliografije (2554 jedinice) i digitalizacija časopisa jeste svake pažnje vredan način da se bogato nasleđe međuratnog građanskog feminizma, jedna svetla a nepravedno marginalizovana i gotovo zaboravljena tradicija borbe za slobodu i prava žena, „upiše natrag u povest“, a znanje koje se tu stvaralo postane dostupno široj publici, novim generacijama, otvoreno za nova čitanja i interpretacije.“(mr Miroslava Malešević, Etnografski institut SANU, Beograd)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Feminizam
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 450 str.; 978-86-7095-260-7;