Igra logike & Šta je kornjača rekla Ahilu

Luis Kerol (autor)

Igra logike & Šta je kornjača rekla Ahilu

rasprodato

Autor Alise u zemlji čuda, čije je pravo ime bilo Čarls Latvidž Džonson, po zanimanju je bio profesor matematike, zainteresovan u prvom redu za probleme matematičke logike. Objavio je i nekolicinu knjiga iz ove oblasti, pa čak i jednu raspravu o matematičkom aspektu parlamentarnih izbora.
I kao matematičar i kao tvorac Alisinih antimatematičkih snoviđenja, Kerol/Džonson je obilato koristio svoj najveći dar – smisao za igru. Zajednička igra logike i mašte dovela ga je i do knjige Igra logike koju je prvi put objavio 1886. godine. Igra se sastoji od ređanja žetona na kartonskom dijagramu priloženom uz knjigu.

Pravilnim postavljanjem žetona rešava se određeni problem po principu logičke tačnosti zaključaka izvedenih iz premisa nekog iskaza, kao na primer iz ovog: „Sve sove su prihvatljive. Neki izgovori su neprihvatljivi.“ Sve je beskrajno zabavno, i – poučno. „Vežbe uma su svima potrebne kako bismo bili mentalno zdravi“, obraća se Kerol svojim čitaocima u uvodu knjige: „Logika će ti pomoći da postigneš čistotu misli, da nađeš načina da rešavaš zagonetke – naviku da svoje misli sređuješ na pravi način – i što je najvažnije, da u komadiće razbiješ svaki klimav i nelogičan argument, kakve ćeš često nalaziti u knjigama, novinama, govorima, čak i propovedima, a takvi argumenti tako lako zavaraju one koji se nisu potrudili da savladaju ovu divnu umetnost. Pokušaj!“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Logika
Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2011; Broširani povez; ćirilica; 18 cm; 116 str.; 978-86-519-1000-8;