knjizara.com
Igor Mandić na mjesecu

Aleksandar Stanković (autor)

Igor Mandić na mjesecu
rasprodato

Da li gledate Nedjeljom u dva?

Godinama već, Aleksandar Stanković, u vreme porodičnog ručka, seče na rezance raznorazne (visoke) goste ovog nadasve dinamičnog političkog talk showa koji uspešno pospešuje varenje njegovog mnogobrojnog auditorijuma širom čitavog našeg regiona. Ono što je, međutim, istoj toj publici godinama ostajalo nepoznato jeste da Stanković ujedno i piše o njima. Narativna poezi

ja ili forma kratke, poetizovane priče čini se idealnim formatom za ono što Stanković ima da doda o svim tim (anti)-junacima naših dana koji se smenjuju s druge strane onog njegovog famoznog stola u tv-studiju, svim tim našim, vašim, njihovim preambicioznim političarima s misijom, «poštenim» tajkunima, prodanim dušama, autoritarnim gradonačelnicima, državotvornim umetnicima, zvezdama i zvezdicama, budućim premijerima, ratnim zločincima, ubicama i budalama.

Utoliko bi se moglo tvrditi da kratke priče i pesme koje čine ovu zbirku neobičnog naziva – IGOR MANDIĆ NA MJESECU (objašnjenje ko, kako i zašto, pronaći ćete među koricama) predstavljaju krajnje logički nastavak Stankovićevog profesionalnog interesovanja: sjajnu kombinaciju politike, poezije i čistog trača, i – ništa drugo, da u svemu tome nema i čitavog jednog korpusa intimistički ispisanih stihova koji govore o onom delu Stankovićevog života koji nije vidljiv pred kamerama. Narativne i anegdotske, samozapitane, vesele ili tužne – ove pesme, kratke i ispisane jednostavnim, neafektiranim jezikom, ponekad su savršeno jasne i s lucidnom, duhovitom poentom, ponekad, opet, teško dokučive, zatvorene u sebe i zagonetne poput koana. Govoreći na izuzetno sugestivan način o svakodnevnim dramama i suštom intenzitetu svakodnevice one predstavljaju Aleksandra Stankovića kao oštroumnog opažača raznoraznih ljudskih osobitosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: VBZ; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 217 str.; 978-86-7998-180-6;