Heroina

Tomaš Pjontek (autor)

Heroina

369 din

Stara cena: 462 din

U korpu

Heroin je roman o „veštačkim rajevima“ poljskih narkomana; potresna priča o deci varšavske aristokratije, tinejdžerima iz predgrađa i nemilosrdnom dileru koji ne želi samo novac, već prvenstveno da preko heroina gospodari ljudima.
Ova opasna droga, poznata kao braonkasti anđeoski prah, u delu je prikazana i u afirmativnom, i u negativnom kontekstu. Ali iznad svih strasti i poroka stoji metafizičko pitanje: ako heroin pruža čoveku najveće moguće zadovoljstvo, zašto on nije sposoban da ostane živ i izdrži ovo vrhunsko uživanje?


Za razliku od romana „Trainspotting“ ili „Deca sa stanice ZOO“, koja su prvenstveno literarni dokumenti o generacijama mladih uživaoca droge, Heroin poseduje istančanu književno-umetničku vrednost koja ovaj roman svrstava u vrhunska dela savremene poljske književnosti. Naime, neobična tehnika pripovedanja (multiplikovanje naratora u prvom licu), ne samo što „pomera“ ovaj roman ka nadrealnoj i fantastičnoj sferi, nego i omogućuje čitaocu da pročita delo „u jednom dahu“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poljska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Rende; 2009; latinica; 17 cm; 137 str.; 978-86-83897-70-4;