Hamam Balkanija

roman i druge priče

Vladislav Bajac (autor)

Hamam Balkanija

730 din

Stara cena: 913 din

U korpu

Izdavačka kuća Arhipelag upravo je objavila drugo izdanje novog romana Vladislava Bajca Hamam Balkanija. Prvo izdanje ovog romana objavljeno je u izdanju Arhipelaga krajem juna ove godine. Bajac je za roman Hamam Balkanija dobio prestižnu Međunarodnu književnu nagradu „Balkanika“ za najbolji roman objavljen na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008. godini.
Roman Vladislava Bajca Hamam Balkanija predstavlja uzbudljivu i promišljenu priču o dva istorijska vremena i o junacima smeštenim u prostoru između dva identiteta.

Istorijska vremena romana Hamam Balkanija jesu XVI vek i naše vreme, dok su junaci ove snažne proze u kojoj se lične drame pretapaju sa dramatičnim istorijskim događajima Mehmed-paša Sokolović i kodža Mimar Sinan, Sulejman Veličanstveni i veliki vezir Rustem-paša, ali i u našem vremenu slavni turski pisac Orhan Pamuk i Vladislav Bajac, Alberto Mangel i Alen Ginzberg, Lenard Koen i Sjon, Alan Stivel i vođa ETA Raul T., Čedomil Veljačić i Geri Snajder...
Komponovan tako da se u njemu naizmenično smenjuju XVI vek i naše vreme, ćirilična i latinična poglavlja, roman Vladislava Bajca je izvrsno napisana proza o identitetu i o dvojstvima koji se otvaraju u njegovim istorijskim junacima i u izmišljenim junacima sa stvarnim imenima. To se pogotovu vidi u sudbini Mehmed-paše Sokolovića čija je drama identiteta između velikog vezira i nekadašnjeg mladog monaha Baja Sokolovića, Srbije i Turske, hrišćanstva i islama, dužnosti i intime, istorije i privatnosti.
Pripovedanje Vladislava Bajca predstavlja iznutra ovu podvojenost, pokazujući njene primere i na upečatljivim i slavnim savremenim sudbinama. U ovom romanu ne susreću se samo dva sveta, već ono što je mnogo teže – dva sveta u jednom te istom čoveku. Ali se ovde na izuzetan način susreću i dva grada – Istanbul i Beograd.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arhipelag; 8. izdanje, 2014; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 303 str.; 978-86-86933-19-5;