knjizara.com
Grčka : rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije (BP)
drugo dopunjeno izdanje

Dušan Spasojević (autor)

Grčka : rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije (BP)
1782 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Da bi se približili onome što je stvarna, savremena Grčka, razumevanju njene sadašnjosti, treba se okrenuti ishodištima, koja se nalaze u nastanku moderne nacionalne ideologije i identiteta, nacionalnog pokreta, borbi za samostalnost – svim onim procesima koji su doveli do rađanja prve, nezavisne balkanske države novog doba. Dušan Spasojević pruža tu mogućnost ovom knjigom, vršeći važnu ulogu sigurnog „vodiča“ kroz lavirinte istorijskih procesa, razmrsujući pažljivo klupko događaja, uticaja, ličnosti...
Spasojević uvodi čita

oca i u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima, kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe. On ubedljivo prikazuje borbu, ustaničke pobede i poraze, sukobe njenih vođa oko prvenstva i vlasti, dajući i biografski precizno iscrtane likove ključnih ličnosti. Ukazuje na povezanost srpskog i grčkog pokreta, međusobne veze i uticaje, ali i njihove različite puteve i osobenosti i dinamike.
Jasno i dobro napisana, knjiga „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ je štivo u kojem će i stručan čitalac-istoričar, i svako ko ima zanimanja za istoriju Grčke, pronaći pouzdane i jasne putokaze za kretanje kroz ovaj važan period njene novije povesti.
Iz Predgovora
prof. dr Milana Ristovića

i prof. dr Spiridona SfetasaAmbasador Spasojević svojom lepo pisanom knjigom svakom Srbinu namerniku, turisti ili novinaru, približava svaki deo Grčke na poseban način. Istorija velikog ustanka i početaka nezavisnosti pred čitaocima nenametljivo stvara i sliku naše vlastite istorije trpljenja pod turskom vladavinom, kao i sliku ondašnjeg naraštaja koji je imao smelosti i istrajnosti da ustane i protiv „neba“. Čitalac će prepoznati večnu igru velikih sila na Balkanu i povremeno, olako žrtvovanje malih i hrabrih naroda za vlastite interese. Posle ove knjige drugačije ćemo sa brodova gledati približavanje Iraklionu, Retimnu, Hanji, Patri ili drugim mestima, manastirima i zaturenim selima.
Dr Mile Bjelajac, iz Recenzije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Čigoja; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 418 str.; 978-86-531-0664-5;