Grad u Vizantiji

ogledi o društvu poznovizantijskog doba

Ljubomir Maksimović (autor)

Grad u Vizantiji

rasprodato

Gradovi, koje je neko lucidno uporedio sa organizovanim lavirintima, velika su istorijska tema. Kada je reč o vizantijskim gradovima valja naglasiti da su oni deo helenske tradicije koja se može pratiti od drevnih grčkih gradova–država, preko velelepnih gradova helenističkog sveta do mnogoljudnih i bogatih gradova na istoku Rimskog carstva. U VII stoleću, kao posledica najezde Arabljana, vizantijske gradove zahvatila je duboka kriza, praćena opštom ruralizacijom. Međutim, izvesno da je ona bila prevaziđena novim procvatom gradova u IDŽ veku kada je usledilo dvovekovno razdoblje ekonomskog napretka i najvećeg sjaja urbanog života u čitavoj vizantijskoj istoriji.

Štaviše, bilo je to vreme kada ekonomija vizantijskih gradova, na čiji je razvitak država odlučno uticala, nije imala premca u Evropi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Gradovi , Vizantija , Društvo , Gradsko stanovništvo , Privreda , Teorijska geografija , Društvena stratifikacija , Opšta geografija , Sistematska geografija , Društveno raslojavanje
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Plato; 2003; ćirilica; 22 cm; 263 str.; 86-447-0167-3;