Geto

Veselin Gatalo (autor)

Geto

448 din

Stara cena: 528 din

U korpu

Roman Geto smatra se jednom od “najsubverzivnijh” knjiga novije bosansko-hercegovačke književnosti. Reč je o nadrealnom prikazu futurističke Bosne i Hercegovine kao varvarskog geta koji je proizišao iz mnoštva stvarnih referenci koje sugerišu da život u postdejtonskoj Bosni i nije daleko od geta u kom preživljavaju samo najbeskrupulozniji i oni koji znaju tajnu prelaska Zida, razni šverceri. Roman je nagrađen nagradom “Sfera” kao najbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini.
„Roman Geto izrastao je iz priče “Vuk”, kojom je Gatalo pobijedio na Istrakonovom natječaju za kratku SF&F priču 2003. godine.

Iz u toj priči ovlaš orisanog dijela svijeta koji se nije htio opametiti pa je od normalnog okruženja izoliran neprelazivim zidom, razvila se priča o rezervatu budućnosti, u kojem Kockasti, Orlasti i Mjesečasti dobivaju ravnopravno društvo: ljudski otpad iz cijelog svijeta. Vrijeme stoji, borba za preživljavanje vraća se iskonskim oblicima, i iz stranice u stranicu sve to biva tako poznato, tako moguće, tako upozoravajuće...”
  Davor Šišović, Glas Istre  “Genetske modifikacije i žigosanje, hladno oružje i hologrami, čovjek i pas... Veselin Gatalo je sjajno spojio akciju i alegoriju u svojoj originalnoj priči o ljudskosti, nehumanosti, prijateljstvu i mržnji... Čita se u jednom dahu.” Boris Švel


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Samizdat B92; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 206 str.; 978-86-7963-324-8;