knjizara.com
Gabrijela Senft

Rođena je 1949. u gradiću Belcig u Istočnoj Nemačkoj.
Posle položene mature i volonterske prakse u državnoj novinskoj agenciji ADN u Berlinu upisuje studije novinarstva na Univerzitetu Karl Marks u Lajpcigu. Studirala je do 1975. a iz hobija bavila se fotografijom i muzikom. Hobi je pretvorila u profesiju, pa se kao foto-reporter specijalizovala za oblast kulturne politike.
Od 1975. do 1990. radila je novinar za agenciju ADN i otada živi u Berlinu, potom nastavlja rad u dnevnom listu Junge Velt. Od 1993. radi kao slobodni foto-reporter za levičarske pokrete i izdavačke kuće.
Borbu protiv ratova i fašizma smatra svojim najvažnijim zadatkom.
Činjenica da je Nemačka 1999. prvi put posle pada fašističkog režima svoje vojnike poslala u agresorski rat protivan međunarodnom pravu, bila je za Senftovu, kako ističe u knjizi, "dovoljno užasna kao i to što nemačka vlada nije izvukla pouke iz prošlosti". Priključuje se inicijativi "Majke protiv rata" pokrenutoj 1999. godine. Majka je dvojice sinova.
U vreme rata, u aprilu 1999. sto trideset mirovnih aktivista doputovalo je u Beograd. Tokom tog putovanja autobusom, na potezu od Subotice do Beograda, nastale su prve fotografije objavljene u knjizi "Meta", a imeđu ostalih i fotografija na zadnjim koricama te knjige i slika pozorišta. Dana, 24. aprila 1999. ispred mesta na kome je RTS prethodne noći bombardovan, a potresni trenuci provedeni na tom mestu nikad nije zaboravila. Tada se u njoj javila težnja da u Nemačkoj, iznova izvešta o NATO agresiji, koja je trajala 78 dana i noći. Zbog toga 1999. godine još dva puta dolazi u Jugoslaviju i obilazi Ćupriju, Pančevo i Kragujevac. Aprila 2001. sa advokatom stiže u Varvarin i zapisuje razgovor sa žrtvama ratnog zločina počinjenog 30. maja 1999. Odlučuje da ih podrži u pokretanju sudskog procesa za naknadu štete. U julu 2001. u Varvarinu provodi nedelju dana i odlučuje da napravi zbirku dokumenata o sudbini žrtava NATO bombardovanja. Fotografije Varvarina, objavljene u knjizi, nastale su 2001. i tokom godina koje su usledile.
Gabrijela Senft je sudbine Varvarinaca pratila preko deset godina. Tokom sudskih rasprava, u druženjima, a gotovo svake godine je zajedno sa njima 30. maja na komemoraciji kod Spomenika žrtvama na Varvarinskom mostu.

autor Gabrijela Senft

1 naslova [prikazano 1-1]

Gabrijela Senft

Broširani povez, Radio Televizija Srbije, 2019, ISBN: 978-86-6195-158-9, latinica
Zbirka dokumenata o NATO zločinu i njegovim posledicama fotoreporterke Gabrijele Senft iz Berlina. Svedočanstva ljudi i fotografije nastale su na ...
U korpu 1320 din