Filozofija prava

Ljubomir Tadić (autor)

Filozofija prava

rasprodato

Ova knjiga sadrži tri autorova dela koja čine tematsku celinu i koja su nastala u različitim razdobljim a njegovog stvaranja (1962 –`83). Prva knjiga izlaže sva razdoblja pravne teorije, kao i njene savremene probleme i orijentacije, uz autorov pogled na perspektive filozofije prava. Druga knjiga, Predmet pravnih nauka, koncentriše se na predmet jurisprudencije i njene opšte karakteristike, na predmet posebnih nauka o pravu i na razmatranje odnosa jurisprudencije i marksističke teorije prava. I konačno, treća knjiga, Filozofske osnove pravne teorije, predstavlja kritiku pravnog pozitivizma, u kojoj se autor oslanja na antidogmatsko jezgro Marksove filozofije i društvene teorije.

Ozbiljan nedostatak ove knjige je potpuno nerazumevanje Pravoslavlja, koje autor svrstava među ideje o Hrišćanstvu nastale na Zapadu, ne shvatajući da je Pravoslavlje način življenja kroz Raspetog i Vaskrslog Bogočoveka Isusa Hrista, a ne neka jalova razumska ideja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija prava , Pravci u teoriji prava , Pravne škole i doktrine , Teorija države i prava
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo , , Sociologija , , Filozofija

Izdavač: Službeni glasnik:Zavod za udžbenike - Beograd; 2006; latinica; 20 cm; 277 str.; 86-17-13700-2;