knjizara.com
Filozofija Danka Grlića

Slađana Kavarić Mandić (autor)

Filozofija Danka Grlića
1320 din
U korpu

Pred nama je knjiga koja interpretira kritičku, estetičku i slobodarsku misao Danka Grlića, autora praxis orijentacije, koji se svakom svojom rečenicom, svim svojim analizama i svakom knjigom zalagao za život dostojan čovjeka, te posebno za razvijanje onog kreativnog, stvaralačkog, dakle i umjetničkog u svakoj osobi. Knjiga Slađane Kavarić Mandić do sada je najcjelovitija monografija o djelu Danka Grlića.
Prof. dr. sc. Sead Alić

Tezu knjige autorica temelji na nastojanju contra dogmaticosa Danka Grlića na autentičnom stvaralačkom subjektu koji je, prije svega, fundiran u estetičkim pozicijama kao temeljima njegovu cjelokupnomu filozofiranju. U povezivanju Gr

lićevih analiza autorica inzistira na biti filozofije koja se mora dati na praktički (praxis) način koji je uvjet ostvarenju stvaralačkog duha.
Doc. dr. sc. Goran Sunajko

Ova je monografija uvjerljivo pokazala koliko je izniman Grlićev doprinos promišljanju dominantnog humanističkog problema suvremenog društva, kao i oblikovanju zahtjeva za stvaralačkom preobrazbom čovjeka, kako bi realni humanitet bio ostvariv. Kroz analizu dogmatizma, autorica istražuje Grlićev višeznačan odnos s marksizmom, posebno potencirajući nespojivost stvaralačkog marksizma s dogmatskim jednoumljem – istinska sloboda nije spojiva s materijalnim i ideologijskim tavorenjem. Buduća istraživanja filozofije Danka Grlića morat će nužno voditi računa o dometima monografije Slađane Kavarić Mandić.
Prof. dr. sc. Lino Veljak

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofi
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Most Art; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 234 str.; 978-86-80640-61-7;