knjizara.com
Film i strip

Danko Ješić (autor)

Film i strip
rasprodato

Kao prva knjiga u novoj biblioteci "Slike i reči" izdavačke kuće Plato, objavljena je zbirka eseja "Film i strip" Danka Ješića. Naslovljavajući poglavlja knjige po popularnim strip-junacima kao što su Asteriks i Obeliks, Betmen, Denis, Fantom, Flaš Gordon, Konan, Modesti Blejz, Popaj, Supermen i Tarzan, Ješić prati kako su se sedma i deveta umetnost žanrovski preplitale. Autor dodaje da se pišući ovu knjigu klonio vrednosnih sudova.

Pore

d kulturoloških sličnosti koje se odnose na pripadnost oba medija popularnoj kulturi, što opet podrazumeva masovnost recepcije i profitabilnost, Ješić u prvom poglavlju ili uvodu ukazuje i na sličnosti između stripa i filma koje su omogućile "žanrovsko pretapanje": sprega slike i teksta, istovremeno rođenje, "stvaranje jednog dijalektičkog kretanja".

Jedna od tih veza odnosi se i na "pozajmice" jer su i film i strip junake i avanture pronalazili, i još uvek je tako, u književnosti. O tome da li je strip trivijalna "kreacija" bez dubine, Ješić takođe govori kao o "pretpostavljenoj". "Obični" ljudi su, kao i obično, glasno priznali da čitaju stripove tek kada su to priznali i oni "neobični" (Ješić navodi Horna, Morisa, Eka).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmska estetika , Kinematografija
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Plato; 2002; Broširani povez; latinica; 20 cm; 126 str.; 86-447-0127-4;