knjizara.com
Evropski rat 1914.

Nikola B. Popović (autor)

Evropski rat 1914.
rasprodato

Evropski kontinent vekovima je bio poprište ratova, zločina, ubistava, patnje, uništavanja svakovrsne imovine, pljačke raznovrsnih predmeta, pri čemu je čovek i sam postajao roba (rob). U ljudsku svest, ko zna kada, urezalo se saznanje o suštini rata, koje se može smestiti u tri reči: smrt, vatra, patnja.
Za vreme od sto godina od početka Prvog svetskog rata, sada ga je pomodno zvati i Veliki rat, napisan je ogroman broj zaista naučnih radova, primenom tradicionalnih metoda istorijske nauke. Autori su profesionalni istoričari, razume se, različite nacionalnosti i državne pripadnosti. Ta literatura

nastala je na jezicima velikih sila, učesnica rata, ali i na jezicima malobrojnih naroda i manjih država gde je i mesto istoriografije nastale na srpskom jeziku.
Nikola B. Popović.

Ogromna literatura o navedenom ratu nastala je po diktatu politike. Popović ne spori da su pojedini autori, bez obzira na stručnu kompetentnost, pisali s istinskim ubeđenjem da su na polju nauke, ali potcenjujući istorijske izvore. Tu je osnovna greška. Istovremeno, takođe veliki broj kvazinaučnika, skribomana, plaćenika, pisali su po narudžbini, svesno s tezom (tj. „istinom”) unapred, ponirući u krivotvorenje i obmane. Dokazi za ove teške reči nalaze se u istorijskim izvorima prvog reda, koji su pomenutim piscima ili nepoznati ili ih prećutkuju, a za sopstvene teze ne iznose valjane argumente. Tako je, na primer, istovremeno sa Sarajevskim atentatom izbačena tvrdnja (a dobila je i oblik optužbe) da su zvanična Srbija i Rusija organizatori atentata. Za proteklih sto godina niko nije ponudio nijedan dokaz za to. Naprotiv, ima i previše dokaza za suprotno.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Fondacija Radost; 2014; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 109 str.; 978-86-89939-00-2;