knjizara.com
Estetika arhitekture akademizma (XIX-XX vek)

Aleksandar Kadijević (autor)

Estetika arhitekture akademizma (XIX-XX vek)
rasprodato

Pred nama je knjiga od kapitalnog znacaja za istoriju arhitekture novijeg doba, koja će svoje poklonike u podjednakoj meri naci medju istoricarima umetnosti i arhitektima, ali isto tako i medju citaocima koji poseduju razvijenu opstu kulturu ili teze da saznaju nesto vise o arhitekturi akademizma. Znacaj Estetike arhitekture akademizma (XIX-XX vek) prvenstveno lezi u cinjenici da u srpskoj istoriografiji istorije umetnosti do sada nije pisano na ovakav nacin o akademizmu - detaljno, temeljito i sveobuhvatno.
Autor knjige, prof.

dr Aleksandar Kadijevic, obratio je paznju na pojam akademizma, njegov status u periodu u kojem nastaje i traje (XIX i XX vek), urbanisticku dimenziju, morfologiju, strukturalnost i semantiku arhitekture ovog stila, pri cemu se, pre svega, bazirao na primerima iz evropske arhitektonske bastine. Kao znacajno i veoma zanimljivo poglavlje u knjizi treba istaci deo o akademizmu kao vidu istrumentalizacije politickih ideja u arhitekturi, a potom i poglavlje o estetici arhitekture izmedju akademizma i teznje ka promeni ideja i oblika.Drugi deo knjige predstavlja znacajan doprinos proucavanju arhitekture srpskog akademizma od sredine XIX do sredine XX veka. Poglavlja koja se ticu ove teme organizovana su na osnovu dva metodoloska pristupa: prvi se bazira na pregledu i analizi akademskih ostvarenja (profanih i sakralnih) u Beogradu i vecim gradovima u Srbiji, ali i u Makedoniji, pre svega Skoplju, a drugi se bavi tumacenjima akademizma u istoriografiji novije srpske arhitekture. Upravo zbog sintetickog pristupa i naucne baze koje poseduju, ove dve celine cine veliki korak napred u srpskoj istoriografiji, s obzirom da je o akademizmu do sada pisano parcijalno i nepotpuno.
Knjiga je stampana u tvrdom povezu, na visokokvalitetnoj hartiji, sa crno-belim fotografijama koje prate tekst, u formatu B5, i obima je 488 strana. Zavrsni delovi knjige su obradjeni u vidu sazetka na engleskom jeziku, nakon kojeg slede spisak skracenica, spisak porekla ilustracija, posebna napomena i indeks.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija arhitekture
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Građevinska knjiga; 2005; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 488 str.; 86-395-0421-0;