knjizara.com
Enciklopedija mitova i mitologije

Feliks Giran, Žoel Šmit (autor)

Enciklopedija mitova i mitologije
rasprodato

Osobenost ovog dela je u njegovoj sveobuhvatnosti i pristupačnosti. U tom pogledu ono popunjava znatnu prazninu u domaćoj i prevodnoj literaturi na ovu temu. Imamo u vidu da su kod nas objavljena vredna dela o pojedinim mitologijama iz pera domaćih autora ali nam je nedostajao ovakav pregled opšteg karaktera. U tom pogledu, ovo delo je valjana informacija širokom krugu čitalaca, ali i polazište za studente i istraživače mitologije različitih naroda.
U preg

ledu opšte mitologije autori su usvojili geografski poredak i rasporedili su sadržinu u okviru osamnaest geografski diferenciranih celina (praistorijska mitologija, zatim egipatska, asirsko-vavilonska, fenička, grčka, rimska, keltska, germanska, slovenska, litvanska, ugro-finska, staropersijska, indijska, kineska, japanska, mitologija dveju Amerika, Okeanije i crne Afrike). Autori ne ostaju kod pukog pripovedanja starostavnih priča koje nam još uvek greju maštu i mogu da nas zabave, nego se upuštaju i u njihovo tumačenje. To važi kako za najstarije mitove koji se tiču prirodnih pojava (kosmogonijski i meteorološki mitovi, mitovi o postanku čoveka i o smrti itd.) tako i za mitove istinski religijskog karaktera (vezuju se za religijske obrede ili za sama božanstva) kao i one koji govore o junacima. Zanimljivo je da ovde izostaju mitovi vezani za otkrivene religije, kao što su judejska, hrišćanska ili islamska, a koji se u drugim sličnim pregledima pojavljuju. Očito je da za ove autore biblijske ili kuranske priče imaju drugačiji status od mitskog.
Knjiga je bogato ilustrovana brižljivo odabranim crnobelim reprodukcijama umetničkih dela vezanih za pojedine mitove i popraćena je odgovarajućim mapama (mapa starog Egipta, zatim Asirije, Fenikije i susednih zemalja, stare Grčke, Okeanije) kao i obimnim indeksom imena i pojmova (na 26 strana). Prevodioci su, uz konsultovanje postojećih leksikona evropskih mitologija kao i pojedinih stručnjaka, nastojali da se usaglase oko prevođenja pojedinih imena i termina, što nije bio nimalo lak posao s obzirom na to da kod nas na tom području ne postoji standardizacija. Redakciju termina i imena u kineskoj mitologiji izveo je Radosav Pušić, dok je za japansku mitologiju to izvela Svetlana Đokanović. Slična pomoć za mitologije dveju Amerika, Okeanije i crne Afrike, na primer, nije postojala tako da bi kritičke primedbe i poboljšanja od strane stručnjaka svakako dobro došli za naredno izdanje ove referentne knjige.
Šmit u pratećem rečniku na oko 300 strana donosi kraće odrednice (kojih ukupno ima 1430) o najznačanijim mitskim likovima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mitologija , Leksikoni
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Plato; 2006; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 928 str.; 86-447-0351-X;