knjizara.com
Džulija

Sandra Njuman (autor)

Džulija
1019 din
Stara cena: 1199 din
U korpu

Briljantno sagledavanje Orvelove 1984 iz ugla ljubavnice Vinstona Smita
Džulija Vording je mehaničarka. Radi u Odeljenju za prozu Ministarstva istine. Godina je 1984. Pista Jedan dugo pripada transatlantskoj naciji Okeanije. Više se niko ne seća kad je otpočelo ratno stanje. Na vlasti je ultraautoritarna Partija pod vođstvom Velikog Brata. Ukratko, ovo je svet Orvelove 1984.
Sve dok nije upoznala Vinstona Smita, Džulija nije znala ni za šta drugo osim rutinske svakodnevice u Okeaniji. Ona je oduvek bila idealna građanka: veselo cinična, uvek spremna za mito dok pobožno ponavlja sve političke parole ne verujući ni u jednu. Ona je lako

kršila pravila ali uvek spremno sarađivala sa režimom. Svi vole Džuliju.
Jednog dana krišom u hodniku dotura poruku Vinstonu Smitu. U poruci piše: „Volim te.“ Zašto je mlada i lepa Džulija dala tu poruku čoveku gotovo dvadeset godina starijem od sebe, s kojim nikad nije progovorila ni reč? Zašto je ta snalažljiva devojka odjednom postala neoprezna i pristala da se stalno viđaju u Čeringtonovom sobičku?
Baš kao što je Orvelov original nastao s ciljem da raskrinka svoje vreme, Džulija ga maestralno nadopunjuje ne dajući samo jedinstvenu perspektivu distopijske 1984 već i savremenog sveta.

„Osvežavajuće neustrašivo! Sandra Njuman dodaje novu nijansu preteće sive u Orvelov zlokobni svet.“
– Publishers Weekly

„Džulija je zapanjujući osvrt na ono što se dogodi kada se snažna osoba suoči sa onim najgorim u čovečanstvu.“
– LA Times

„Vrhunsko delo.“
– Telegraph

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 360 str.; 978-86-521-5179-0;