Džejms Lajon

Dr Džejms Lajon je ugledni politički analitičar i istoričar čiji se slučajni prvi susret s nekadašnjom Jugoslavijom, pre tridesetak godina, pretvorio u neraskidivu i turbulentnu ljubavnu vezu s balkanskim prostorima, gde i provodi poslednjih osamnaest godina svog profesionalnog života.
Dolazi iz porodice koja generacijski daje profesore na istaknutim univerzitetima u Americi. Doktorirao je istoriju Balkana na prestižnom Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) i time sebi popločao put koji će ga dugoročno, kako profesionalno tako i privatno, vezati za teritoriju bivše Jugoslavije. Angažovan je i kao viši naučni saradnik u Centru za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu. U toku svoje višedecenijske karijere radio je u nevladinom sektoru, diplomatiji i kao poslovni konsultant na projektima posleratne rekonstrukcije, dok je paralelno s tim intenzivno pisao i objavljivao na temu Balkana. Od decembra 2011. nadzire, pro bono, projekat digitalizacije starih arhivskih građa na Balkanu.
Iako svojim domom naziva San Diego, živeo je i radio u Masačusetsu, na Floridi, u Nemačkoj, Juti, Sovjetskom Savezu i Velikoj Britaniji. Govori nemački, ruski i srpsko-hrvatski jezik, a studirao je i drevni hebrejski i koptski jezik. Svira violinu. Danas vreme provodi na relaciji između Beograda, Sarajeva i jadranske obale.

autor Džejms Lajon

1 naslova [prikazano 1-1]

Poljubac leptira

Džejms Lajon

Broširani povez, Samizdat B92, 2014, ISBN: 978-86-7963-391-0, latinica
Harizmatični profesor istorije Marko Slatina iz Kalifornije i pismo nepoznatog čoveka na samrti iz Novog Sada iznenada će odvesti Stivena Robertsa u ...

U korpu

673 din

Stara cena:792 din

Ušteda:119 din (15%)