knjizara.com
Dve kotorske priče

Jasmina Mihajlović, Milorad Pavić (autor)

Dve kotorske priče
rasprodato

Grad Kotor, mistični centar Boke Kotorske i mediteranske kulture, središnji je stožer knjige «Dve kotorske priče», Jasmine Mihajlović i Milorada Pavića. Činjenica da je ova knjiga autentičan primer dvosmernog pisanja, samo predstavlja prvi od mnoštva ključeva kojim se može otključati tajni lagum pamćenja, istorijske patine i naslaga koje, poput metafizičke magle, prekrivaju ovaj grad.

Dve priče koje počinju na različitim stranama knjige stiču se u jednoj tački, koja čitaocu ne nudi razrešenje u konačnosti u pozitivizmu zemaljskih dana, tačka njihovog susreta je prag književnog beskraja u koji čitalac uplovljava na početku, iako ga odmah nije svestan. Jasmina i Milorad Pavić svo

jim rukopisom ne ograničavaju i sužavaju mistični kosmos Kotora, oni ga upravo temom i ključevima lavirinta svojih priča čine beskrajnim.

Dve kotorske priče su pomorsko-istorijska karta kojom plove arhaični brodovi, likovi i lične istorije prepletene s onom velikom - zvaničnom. Bela Hamvaš je napisao; mi ne živimo u istoriji nego u romanu, ovo je upravo takva knjiga.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 3. izdanje, 2005; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 96 str.; 86-7346-460-9;