Dva veka moderne srpske diplomatije

zbornik radova

Dva veka moderne srpske diplomatije

rasprodato

Tokom 2011. godine obeležena je dvestota godišnjica osnivanja Ministarstva inostranih dela Srbije. Tim povodom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije organizovovalo je tri događaja pod naslovom „juče, danas, sutra.“ Prvi skup („juče“) je upriličen 7. maja 2011. u zdanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Bio je to naučni skup na kome su uzeli učešće srpski istoričari koji se bave izučavanjem spoljne politike Srbije i Jugoslavije, kao i istaknute bivše diplomate Jugoslavije i Srbije. Pred nama je sada tematski zbornik iniciran na ovom skupu.

Zbornik sadrži 17 naučnih radova istoričara koji se bave povesnicom i spoljnom politikom Kneževine i Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije i komunističke Jugoslavije. Zbornik su priredili akademik Čedomir Popov, akademik Dragoljub R. Živojinović i prof. dr Slobodan G. Marković. Tokom pripreme Zbornika umro je akademik Čedomir Popov i njemu je ovaj tom posvećen.
Zbornik Dva veka moderne srpske diplomatije otvara pojedine složene teme iz diplomatske istorije Srbije i Jugoslavije. Podeljen je na pet celina. Prvi deo odnosi se na nastanak i razvoj srpske diplomatije do 1918. godine, drugi deo na Obeležavanje dva veka moderne srpske diplomatije 13 Kraljevinu Jugoslaviju, treći deo na komunističku Jugoslaviju, četvrti na dileme srpske i jugoslovenske istoriografije, a poslednji, peti na kosovsko pitanje na prelomu XX i XXI veka. Uz većinu članaka data je veoma iscrpna bibliografija radova i navedene su domaće i strane arhivske zbirke u fusnotama i zato radovi u ovom Zborniku omogućuju zainteresovanom čitaocu da sam nastavi istraživanje pojedinih tema iz istorije srpske i jugoslovenske diplomatije. Zbornik daje pregled postignuća i neuspeha srpske i jugoslovenske diplomatije i skreće pažnju na brojna otvorena i neistražena pitanja. Prilozi na kraju daju ilustrativnu, kartografsku i dokumentarnu podlogu člancima i studijama iz ovog Zbornika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Diplomatija , Srbija , Međunarodni odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Dosije:Balkanološki institut SANU:Institut za evropske studije; 2. izdanje, 2015; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 334 str.; 978-86-7179-079-6;