knjizara.com
Duhovna kultura antičke Istre I - Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre

Vesna Girardi Jurkić (autor)

Duhovna kultura antičke Istre I - Kultovi u procesu romanizacije antičke Istre
5884 din
U korpu

Duhovna kultura antičke Istre dr. sc. Vesne Girardi Jurkić nameće se kao temeljac svakoga budućeg istraživanja istarske prošlosti staroga vijeka. Dugogodišnja autoričina istraživanja rezultirala su cjelovitom sintezom o kultnim spomenicima antičke Istre, o njihovu nastajanju i bivanju u duhovnoj prošlosti antičkih istarskih žitelja. Autorica obrađuje brojna važna pitanja vezana za kultove, kultne zajednice, kultna središta, cjelovito prezentirajući religijske i duhovne utjecaje na život stanovnika.
Katalog kultova, kultnih i mitoloških spomenika temeljni je dio ove monografije. Analizirajući zavjetne žrtvenike, zavjetne ploče, epistile, statue, kultne figurice i dr., autorica nas upoznaj

e s autohtonim, rimskim, grčkim, orijentalnim i sinkretističkim božanstvima antičke Istre, uvodeći nas u fascinantni istarski panteon. Duhovna kultura antičke Istre zaokružen je pogled na religijsku problematiku (kultove) antičke Histrije i prvo je veće djelo nakon više od stoljeća i pol arheoloških i povijesnih istraživanja u Istri i okolici. (...)
Autorica se ovom problematikom bavi dugo vremensko razdoblje i njome suvereno vlada. U djelu je sustavno i pregledno iznesena vrlo složena građa, a način prezentacije omogućuje da ovo djelo postane i ishodište za daljnja istraživanja –djelo je polazište za izučavanje duhovne kulture antičke Istre bez obzira na to koji će se spomenici otkriti u budućnosti. (prof. dr. sc. Marin Zaninović)


Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb; 2005; Tvrd povez; latinica; 28,5; 296 str.; 978-953-0-61433-8;