knjizara.com
Drčna

Dženifer Matje (autor)

Drčna
764 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Vivijen Karter je svega dosta. Sita je svog malog teksaškog grada i njegove učmale srednje škole, u kojoj su samo igrači školskog fudbalskog tima građani prvog reda. Sita je besmislenih i seksističkih pravila oblačenja koja ne važe za dečake, i klinačkog drpanja devojčica po hodnicima, koje niko ne smatra dovoljno naopakim da bi ga kažnjavao. Ali više od svega, Vivijen je sita toga da uvek igra po pravilima i bude savesna i poslušna.
Kada slučaj

no otkrije da je njena majka bila članica pank-rok grupe Riot Grrrl devedesetih, i nekada davno se odvažila da napusti svoj mali grad u potrazi za nečim boljim, Viv reši da zagrabi u majčinu prošlost i, našavši inspiraciju u njenoj kutiji sa uspomenama iz mladosti, pravi feministički „uradi sam” fanzin, koji onda krišom i anonimno ostavlja po školi. Isprva veruje da to radi samo kako bi sebi malo dala oduška i oslobodila se ljutnje zbog stvari koje ne može da promeni… Međutim, druge devojčice neočekivano, mada najpre kolebljivo i sa strahom, odgovore na njen poziv, pitajući se koja se to od njih krije iza tajanstvene „Drčne” i malih ali ubojitih diverzija protiv nedodirljivih predrasuda.
Nedugo potom, Vivijen počinje s drugim devojkama u školi da uspostavlja prijateljstva koja prvi put prevazilaze školske podele na klase i rase, ne obaziru se na ustaljene besmislene rangove popularnosti među dečacima ? i shvata da to što je započela polako prerasta u pravu malu žensku revoluciju…

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Za tinejdžere
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Urban Reads; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 169 str.; 978-86-89565-65-2;