knjizara.com
Dragi Pjer Paolo

Dača Maraini (autor)

Dragi Pjer Paolo
1215 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Bio je kultni reditelj i, ne manje, kultna ličnost – zbog snage svojih argumenata, nekonformizma, homoseksualnosti, strasti prema filmu, borbenosti i, u konačnici, svoje nasilne i mračne smrti. Prošlo je sto godina od rođenja Pjer Paola Pazolinija. Skoro pedeset od njegovog odlaska. Njegova ličnost još uvek je snažna i uticajna, sposobna da podeli i inspiriše. Od sveta kome je pripadao – od prijatelja koji su ga posec´ivali, od književnog društva u kom je delovao – nije ostalo mnogo. Tek jedan protagonista spreman da se seća i ispriča priču – Dača Maraini.
Dača Maraini bila je jedan od Paolovih najbližih prijatelja. Na stranicama ove knjige

ona ispreda prisan i iskren dijalog, sposoban da produži i oživi duboku privrženost, satkanu od poštovanja, umetničkih i kinematografskih iskustava, ideja i putovanja koja su delili sa Albertom Moravijom i Marijom Kalas, u želji da otkriju svet, osobito Afriku. Ovu delikatnu ispovest Maraini konstruiše kao vanvremensku prepisku, u kojoj je sve živo i prisutno.
U pismima Pjer Paolu, tom strukturalnom stožeru knjige, snovi igraju centralnu ulogu. Oni su prostor za diskusiju, gde sec´anja bujaju i pridružuju se razmišljanjima na koja Pazolinijev život, misao i misteriozna smrt autorku i danas pobuđuju. Stil satkan od ljupkosti i sentimentalnosti, ali i racionalne i čvrste komponente, svojstvene Dačijinom pisanju, čine ovo sec´anje koje spaja prošlost, sadašnjost i buduc´nost odsudnim za iznalaženje odgovora na pitanje – ko je zaista bio čovek kome istorija kulture dvadesetog veka toliko duguje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Clio; 2023; Tvrd povez; latinica; 19 cm; 174 str.; 978-86-7102-686-4;