knjizara.com
Dolina Ise

Česlav Miloš (autor)

Dolina Ise
rasprodato

Jedna od najboljih knjiga poljskog nobelovca, napisana u emigraciji, pokazuje glavnog junaka, decaka Tomasa Dilbina koji zivi u idilicnom litvanskom selu Ginji. Najvazniji problem u knjizi je problem spajanja i neprestanog prozimanja dve kulture - poljske i litvanske. Odrastajuci u litvanskoj sredini, mali Tomas ne shvata da mesa poljski jezik s litvanskim, sto ce kasnije postati uzrok mnogih njegovih ponizenja, narocito u skoli. Veoma rano je spoznao sta znaci ziveti na granici dve kulture. Mrznju Litvanaca prema poljacima oseca narocito zbog svoje poljskosti i " gospodstva". Roman je povratak predelu detinjstva, otuda poetsko predstavljanje prelepih, zelenih pejzaza Doline Ise.


Zahvaljujuci velikoj osetljivosti junaka u percipiranju sveta skoro svim culima, citalac moze prosto da oseti lepotu opisivanog predela. Uz sve to, u romanu ima mitologizacije, bajkovitosti. Knjiga ima dosta esejistickih elemenata, u kojima se uspomene preplicu sa istorijskom perspektivom.Tomas razmislja o problemima zivota i smrti, o mestu coveka u svetu, o njegovom odnosu prema prirodi.
Autor je svestan da veliki svet moze da promeni junaka, ali zna sigurno da Tomas nikada nece zaboraviti zemlju svog detinjstva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poljska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2013; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 262 str.; 978-86-7448-568-2;