Dolazak

Andrej Nikolaidis (autor)

Dolazak

523 din

Stara cena: 616 din

U korpu

„Ovaj roman je među najboljim metafizičkim krimićima napisanih na onome što danas nazivamo bhsc jezicima. Autorov odnos prema žanru je izuzetno fleksibilan, a opet dovoljno čvrst da bi i najneupućenijem čitaocu moralo da bude jasno da se radi o detektivu iz takozvanog tvrdog krimića, koji je ujedno i pripovedač. Svi klasični motivi koje su lansirali Hemet i Čendler su tu: narator pije, stalno igra na granici legalnog, nihilist je, ali je izuzetno posvećen svom poslu i ima sopstveni osećaj za pravdu.

Ipak, pored ovih osnovnih elemenata, koji služe da bi kod čitaoca stvorili određen horizont očekivanja, Nikolaidis je ubacio i nove, koji roman teraju mnogo dublje u glib ljudskog postojanja i trajanja i, samim tim, prebacuju ga iz jednog registra u drugi, stalno pomerajući i proširujući okvire u koje čitalac pokušava da ga smesti.

Odličan Nikolaidisov roman poigrava se istorijom i dovodi u pitanje romantičarsko shvatanje njene teleologije, posebno kada su u pitanju ljudski postupci. Njegovi likovi su, bez obzira na to ko je u pitanju, osim možda Salvatorea – dobroćudnog mesara i čoveka kome su krvave ruke u opisu posla – moralno izopačeni i zli, bez samilosti i smelosti, a sve to još više izlazi na videlo kada se nađu u situaciji u kojoj su saterani u ćošak, odnosno kada su ubeđeni u skorašnji kraj. Mali obimom, ali idejama pun, ovaj roman ne nudi sliku koju bismo voleli da imamo o sebi. Naprotiv, on pokušava da nas uzdrma i da nas, bez priterivanja uza zid, na vreme, pre otvaranja sedmog pečata, upita kakvi smo to zaista.“
(Vladimir Arsenić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Levo krilo; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 104 str.; 978-86-89225-14-3;