knjizara.com
Doksat, neimar baroknog Beograda

Željko Vuk (autor)

Doksat, neimar baroknog Beograda
rasprodato

Kompletna priča o Beogradu pre 300 godina i Nikoli Doksatu de Morezu, komandantu Lorenskih oklopnika i vojnom inženjeru, graditelju Beograda s početka 18. veka. General i inženjer baron Nikola Doksat de Moreze je čovek koji je osmislio i sproveo rekonstrukciju beogradskih utvrđenja u skladu sa savremenim principima ratne tehnike, zasnovanim na fortifikacijskim propisima barokne epohe – Vobanovim sistemom. Pored toga, njegov plan je postavio osnovu za dalji razvoj nove nemačke i već postojeće srpske zajednice Beograda.
Njegova tragična smrt golicala je radoznalost savremenika – Doksatova prva biografija je nastala 1757. na osnovu nov

inskih izveštaja, usmenih obaveštenja i nepouzdanih genealogija. Ovo interesovanje se nije smanjivalo u potonjim vekovima, jer su brojni istoričari i publicisti nastojali da odgonetnu prave razloge njegovog nesrećnog kraja. U brojnim delima se razmatralo da li je u pitanju bio sticaj nesrećnih okolnosti, ili je Doksat stradao kao žrtva spletki i potrebe Dvorskog ratnog saveta da nađe krivca za neuspehe u ratu protiv Osmanlija 1736–1739. Svakako, smatralo se da su zbog njegovog tragičnog kraja, zasluge i vredne i važne pojedinosti iz njegove službe pale u drugi plan, ili da su čak zaboravljene.
U knjizi, obima 160 strana, autor Željko Vuk po prvi put kod nas objavljuje neke manje poznate podatke iz Doksatove prepiske s rodbinom i prijateljima, preuzete iz švajcarskih arhiva i prevedene sa francuskog. Deo ovih dokumenata poslužili su kao ilustracije u knjizi, a kao posebno štampan prilog izdanju je mapa (70 x 50 cm) sa legendom na nemačkom, za koju je poslužio plan Beograda koji je predat na usvajanje Dvorskom ratnom savetu.Priča o švajcarskom plemiću uporedo prati izgradnju tvrđave i baroknog Beograda na tlu današnjeg Dorćola i varoši, kao i prilike pod kojima građanstvo u novim okolnostima pod habzburškom krunom traži svoje mesto pod suncem. Poslednji dani života švajcarskog plemića opisani su u poslednjoj glavi knjige u obliku novele.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2019; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 159 str.; 978-86-07-02227-4;