knjizara.com
Distinkcija
društvena kritika suda

Pjer Burdije (autor)

Distinkcija
rasprodato

"Distinkcija" je prvi put objavljena 1979. i odonda je postala nezaobilaznom referencom ne samo za sociologe, nego i mnoge druge znanstvenike i stručnjake koji se bave kulturom. Tome su dva temeljna razloga. Prvo, nitko kao Bourdieu nije tako temeljito obradio kulturu kao društveni fenomen. D

jelo obuhvaća analizu kulturnog ukusa, kako popularnog tako i onoga stručnjaka za kulturu poput umjetničkih kritičara, zatim životne stilove starih i novih vladajućih društvenih klasa, poslovičnih nositeljica kulture u smislu visoke kulture, društveni prostor u kojem se odvijaju i potom strukturiraju rezultati borbi oko kulturnih vrijednosti, kao i njihovih definicija, pa sve do kulturne politike kao izraza spajanja klasnog habitusa i političke ideologije.
Drugi razlog velikoj važnosti ove knjige leži u upravo „zaraznom" konceptu distinkcije. On je toliko korišten od brojnih drugih autora da se koji put može smatrati sinonimom za Bourdieuovu sociološku interpretaciju kulture. A korišten je zbog zasnovanosti, ali i očigledne provokativnosti, Bourdieuova argumenta, zapravo čitave sile argumenata, o tome da profinjeni ukus i ostala obilježja pripadnika visoke kulture ne predstavljaju skoro više ništa drugo nego njihovo sredstvo odvajanja od donjih društvenih klasa. Drugim riječima, naši su ukusi u konačnici određeni našim društvenim porijeklom, i razlike se u tom pogledu teško mogu smanjiti ili poništiti putem (re)socijalizacije, obrazovanja i sličnih oblika kompenzacije koje pružaju moderna demokratska društva."

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: CID; 2013; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 576 str.; 978-86-495-0450-9;