Dileme demokratske nacije i autonomije

Jovan Komšić (autor)

Dileme demokratske nacije i autonomije

rasprodato

Ovu knjigu čine ogledi o političkoj tranziciji u Srbiji, napisani u periodu 1997-2006. godine. Dvadeset četiri rada posvećena su sociološkim i politikološko-pravnim aspektima velikih promena u sad već znatno diferenciranom svetu postkomunizma. Naročita pažnja usmerena je na probleme zakasnele i deformisane tranzicije u Srbiji, a to znači da su u fokusu analize složena posredovanja kulture i institucionalne strukture u jednom društvu koje još nije izašlo iz grča duboke krize promene i nije rešilo još mnoge nedoumice u suočavanju sa brojnim „šokovima stvarnosti”.

Ta relacija, zapravo, može biti uzeta za „crvenu nit” tematski raznorodnih ogledanja političkih kontroverzi i teorijsko-ideoloških dilema o ciljevima, sadržajima, tempu i sredstvima izgradnje moderne države i nacije, kao i konsolidacije demokratije u heterogenom (multikulturnom; pluralnom) društvenom miljeu Vojvodine i Srbije u celini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demokratija , Srbija , Nacija , Regionalizacija , Nacionalne i etničke manjine , Zaštita , Tranzicija , Politički sistemi i institucije , Nacionalni, narodni, etnički pokreti i odnosi , Sociologija politike
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2006; latinica; 23 cm; 572 str.; 86-7549-532-3;