Demoni odlaze 2 - Razgovori i polemike na početku 21. veka

Aleksandar Dunđerin (autor)

Demoni odlaze 2 - Razgovori i polemike na početku 21. veka

528 din

Stara cena: 660 din

U korpu

Prvi tom knjige pokušava da definiše i objasni okolnosti i suštinu idejnih sukoba na srpskoj književnoj pozornici na početku 21. veka, ali to ne znači da je u tekstovima koji je čine sociološki pristup („dijalektika teksta i konteksta“) dominantan.

Svako od tri poglavlja, posle uvodnih tekstova koji govore o uzrocima i posledicama nastanka fenomena „evropejstva“, „jugoslovenstva“, „anacionalnosti“ i „antinacionalnosti“, „nacionalnosti“, „antievropejstva“ i „antijugoslovenstva“, te „novog larpurlartizma“, sadrži književne kritike (ukupno njih četrdeset i osam) koje na sveobuhvatan način (uključujući, dakle, i metodološke pristupe koji se oslanjaju na unutrašnje osobine tekstova) interpretiraju i ocenjuju prozna ostvarenja nastala na srpskom jeziku u Srbiji i regionu do 2014. godine.

Drugi tom sadrži razgovore i polemike koje je Aleksandar Dunđerin vodio od 2005. do 2014. godine sa srpskim književnicima, umetnicima i proučavaocima umetnosti, uglavnom onim čija su dela tumačena u prvom tomu knjige Demoni odlaze: Miroslav Toholj, Rajko Petrov Nogo, Brana Crnčević, Momo Kapor, Dragan Lakićević, Matija Bećković, Miro Vuksanović, Siniša Pavić, Siniša Kovačević, Zoran Živković, Sava Damjanov, Boris Malagurski, Aleksandar Vulin, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Marko Krstić, Ivan Negrišorac, Sreten Ugričić, Vladimir Kecmanović, Predrag Radonjić. Ovi razgovori predstavljaju i svojevrsne umetničke portrete sagovornika, i oni u značajnoj meri upotpunjuju teze, stavove i ideje izrečene u prethodnoj knjizi, bilo da ih pojedini pisci podržavaju i dalje produbljuju i razgranavaju, bilo da ih opovrgavaju. Da bi slika književnog sukoba na početku 21. veka bila još potpunija, Demoni odlaze II završava se poglavljem u kojem se nalaze polemike koje je autor vodio sa pojedinim piscima koji su aktivno učestvovali u „ratu za srpsku književnost“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Filip Višnjić; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 424 str.; 978-86-6309-063-7;