knjizara.com
Crvena kuga

Džek London (autor)

Crvena kuga
673 din
Stara cena: 792 din
U korpu

Starac, Džejms Hauard Smit, šeta napuštenim železničkim šinama, odavno neiskorišc´enim i obraslim u korov; pored njega ide mladi, divlji dečak. Prošlo je 60 godina otkako je velika Crvena smrt zbrisala čovečanstvo, a šačica preživelih uspostavila je sopstvenu civilizaciju i sopstvenu hijerarhiju u divljem svetu. Umetnost, nauka i svako učenje su izgubljeni, a mladi potomci zdravih ne znaju ništa o svetu koji je postojao – ništa osim mitova i izmišljotina. Starac je jedini koji može da dočara čuda tog prošlog veka i strahote kuge koja je dovela do njegovog kraja. Kakva buduc´nost čeka os

tatke čovečanstva može se samo nagađati — njihovo neznanje, varvarstvo i nemilosrdnost su jedine nade koje imaju.

„Strašno je znati, a ja to znam, da je ljudska rasa osuđena da se vrati postepeno u prvobitni mrak, a zatim da otpočne ponovo svoju krvavu borbu za civilizaciju. Kada se namnožimo i osetimo da nema dovoljno prostora za sve, počećemo da ubijamo jedan drugog.”

Džon Grifit, poznatiji kao Džek London je bio američki književnik, novinar i borac za radnička prava. Rođen je 12. januara 1876. godine u San Francisku, a preminuo 22. novembra 1916. u Glen Elenu u Kaliforniji. Pisao je kratke priče, eseje, novele i romane. Zahvaljujući svojim delima postao jedan od prvih književnika kojima je pisanje donelo novac i svetsku slavu. Jedan je od začetnika žanra koji je kasnije nazvan naučna fantastika (science fiction – SF). Bio je član radikalne literarne grupe „Gomila“ u San Francisku. Žestoki zagovornik socijalizma i borac za prava radnika. Napisao je nekoliko velikih dela koja se bave ovom temom. Najpoznatija dela su mu „Zov divljine”, „Beli očnjak”, „Kralj Alkohol”, „Gvozdena peta” i „Martin Idn”.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Otvorena knjiga; 2022; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 94 str.; 978-86-7674-379-7;