knjizara.com
Čovek koji nije imao pojma

Mihajlo Spasojević (autor)

Čovek koji nije imao pojma
550 din
U korpu

Već je bio pred vratima svoje učionice kada je odjednom zastao. Nešto nije bilo kako treba. U učionici je vladao mir. Tišina ga je naterala da ustukne. Ponedeljak ujutro nije dopuštao tišinu, barem ne u ovoj školi, pomislio je. Đaci su mrzeli ponedeljak ujutro, on sam je mrzeo ponedeljak ujutro, svi su mrzeli ponedeljak ujutro.
Gospodin S, glavni junak Spasojićevog romana Čovek koji nije imao pojma, nastavnik je u državnoj školi u Bronksu, koja vrvi od nezainteresovanih učenika koji sve vreme u rukama imaju mobilne telefone i svaki događaj odmah fotografišu i postavljaju na društvene mreže, takmičeći se u broju lajkova i komentara. Tehnologija je svep

risutna u službi zabave, kontrole, ali i besmisla.
Nakon što proguta pilulu koju mu nudi misteriozni posetilac, pilulu pomoću koje će poboljšati uspeh svojih učenika, gospodin S. uleće u niz sumanutih avantura koje se završavaju njegovom suspenzijom i odlaskom u gumenu sobu, odnosno u Centar za preraspoređivanje nastavnika.
Roman je prepun harmsovski fantastičnih, grotesknih i nadrealnih situacija kroz koje Spasojević karikaturalno prikazuje realizam, preslikan u izvrnutom ogledalu, bez potrebe da udovoljava ili da traži smisao u apsurdu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Rende; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 143 str.; 978-86-6173-037-5;