knjizara.com
Čitanje: od slova do teksta

Dejan Lalović (autor)

Čitanje: od slova do teksta
rasprodato

Čitanje predstavlja jednu od najsloženijih saznajnih aktivnosti. Kada, uz ne tako kratkotrajne i skromne napore, potpuno ovladamo veštinom čitanja i postanemo ono što označava sintagma „vešti čitači", mi bez čitanja teško možemo zamisliti svakodnevni život. Knjiga Čitanje: od slova do teksta jeste pokušaj da se sačini izvor koji bi zainteresovanom čitaocu pomogao da započne vlastiti put u upoznavanje sa jednom kompleksnom i značajnom intelektualnom veštinom i sposobnošću. Radeći na ovom izdanju,

autor je u vidu imao širi krug potencijalnih čitalaca – kako one već donekle upućene u psihologiju čitanja i sa njom povezane oblasti, tako i druge koji tek stiču osnovna znanja o tim granama psihologije. Poglavlja stoga nisu preobimna i svako poglavlje sledi sažetak, a knjiga je opremljena i iscrpnim rečnikom pojmova.

Monografija pod nazivom Čitanje: od slova do teksta predstavlja do sada jedinstven pregled tema iz psihologije čitanja na srpskom jeziku. U monografiji se sistematično, jasno i dovoljno iscrpno prikazuju teorijski pristupi i empirijska evidencija o procesima koji se nalaze u osnovi složene veštine čitanja.
Prof. dr Jasmina Kodžopeljić (iz recenzije)

Dejan Lalović je napisao veoma korisnu monografiju koja sadrži pregledne tabele, ilustracije, sažetke, indeks pojmova i spisak relevantne literature. Na taj način, ova monografija se sasvim približila savremenim svetskim standardima preglednog izlaganja naučnih znanja. Naročito izdvajam činjenicu da, uprkos saglasnosti sa opšteprihvaćenim savremenim načinima izlaganja, knjiga poseduje i lični pečat samog autora. Prikazi naučnih oblasti viđeni kroz ličnu prizmu imaju naročitu vrednost.
Prof. dr Veljko Đurić (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psiholingvistika , Čitanje
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 200 str.; 978-86-86563-85-9;