knjizara.com
Časopisi po meri dostojanstvenog ženskinja
ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka

Slobodanka Peković (autor)

Časopisi po meri dostojanstvenog ženskinja
550 din
U korpu

Ženski časopisi na početku 20. veka bili su pravo ogledalo epohe, pokazatelji ekonomskog stanja, političkog, socijalnog i društvenog statusa žena kao i stepena demokratizacije društva. Kako se smatralo da su na margini kulturnog i inog života, bili su u boljem položaju da slobodnije odslikaju sve socijalne procese. Zato proučavanje ovakvih „manje važnih“ časopisa pruža mogućnost da se skine bar jedan sloj sivila sa zatamnjenih područja srpske književnosti, kulture i istorije.

Na izgled be

značajne pojave kao što je bilo udruživanje u ženskim zadrugama, ili organizovanje pomoći, zalaganje za otvaranje ženskih škola koje su organizovane uz pomoć ženskih časopisa na početku 20. veka bile su vesnici novog vremena i slika kulturnih odnosa i duhovne klime vremena, a oprezni zahtevi za pravo glasa bili su subverzivna poluga koja je okrunila stereotipe o mestu žene u društvu.

Ženski časopisi su pružali retku priliku da se žene oglase u javnosti, da steknu samopouzdanje i osećanje zajedništva i pripadnosti. Gradili su ženske modele i uticali na formiranje javnog i privatnog života.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Moda
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Matica srpska; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 362 str.; 978-86-7946-154-4;