knjizara.com
Bratstvo mermernog krsta
kako su strašni ljudi sa Krsta i članovi Književnog kluba sahranili Martina Hercla

Željko Marković (autor)

Bratstvo mermernog krsta
rasprodato

Novosadsko karlovački književnik, reporter “Dnevnika” Željko Marković (Vrdnik, 1960) u relativno kratkom vremenu objavio je trilogiju koju čine romani: “Mravinjak” (2000), “Istorija letnje prašine” (2003) i sada završni deo “Bratstvo mermernog krsta”.

Svet viđen očima glavnog junaka, pisca Bogdana Maglovskog, poslednjeg viteza subjektiviteta, uistinu je halucinantan i osoben, do ludila, ali koje vrste. Najmanje tri veka istorije/umetnosti i njenog živog mesa, defiluje trilogijom u poznatim, panonskim predelima, najčešće Srema, sa fantastičnim ekskursima diljem sveta. Poznatu kabalističku postavku

“ko simulira nešto postaće to nešto” jedan od junaka, Ted fon Gopčević, prefurmuliše u “postaćeš ono čemu si se rugao”.

Tako mozaično strukturisan ogled o krstu i primerima iz života, a sve posvećeno, ironično, psu zvanom Dijagonala i ostalim kerovima lutalicama, može da počne. On je sav od strahota/užasa i uistinu strašnih/božjih ljudi, onih koji su obeleženi kaznom, ali i nekim dubljim značenjem i poslanjem. Opisi iriške kuge iz 1790, čime roman i počinje, svakako spadaju u nešto što je najbolje napisano na tu, mračnu, temu. Kuga je i velika metafora u kojoj se guši/umire jedan svet, ceo univerzum, do te mere da tu leka i ozdravljenja, odavno, nema. LJudi/junaci sa krsta su jedino ne/uništivi i onda kada su otpadnici, skitnice, provincijske budale, prevejanci, pijanci, violiniste, pesnici, sledbenici/nastavljači Pikasa. Srpski Pikaso zove se ovde Repac, a bez/uspešni pesnik - NJaradi. U dobrom delu romana Marković žestoko polemiše i otvara sva pitanja postojanja/ opstanka, morala, pa i onog umetničkog.

Jednako su mu dosadni realisti, kao i modernisti, posebno postmodernisti. On bi hteo nešto četvrto, peto, da piše kao što to niko dosada nije činio. NJegovo najjače oružje jesu: opis/portret, smisao za mizanscen, gestualni govor i nemo posrtanje od koga delo kipti, a čitalac, često, ne može da dođe do daha.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2005; latinica; 19 cm; 332 str.; 86-7639-946-8;