knjizara.com
Bog neće pomoći

Marko Pogačar (autor)

Bog neće pomoći
rasprodato

Marko Pogačar - ako netko to još nije shvatio - jedan je od najvažnijih hrvatskih umjetnika u kategoriji do tridesete godine života, ali i šire. Cijenjeni i prevođeni pjesnik , kritičar, esejist, publicist (...) objavio je knjigu koja u kontekstu domaće prozne produkcije “strši” na sve moguće načine. Odlično izvedeni zaokreti i kombinatorika pripovjednih perspektiva, spori i depresivno ponavljajući ritam kako samih rečenica tako i priča u cjelini, rafiniran i pažljivo korišten jezik, sve su to odlike zrelog i majstorski izvedenog pripovjednog stila Marka Pogačara. Bog neće pomoći knjig

a je nakon koje je teško ostati ravnodušan, no apokaliptična pustoš njegovog proznog krajolika nije odbojna, niti je njegova primarna funkcija zastrašujuća, pa čitatelj ovu knjigu ne napušta u bijegu i sa strahom. Dapače, ako je tome dorastao, jedina mu je želja vratiti se pričama još jednom, kao utočištu pred pustim krajolicima današnjega svijeta.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list

.Prva zbirka pripovedaka Marka Pogačara , pesnika , esejiste, kritičara i verovatno najdarovitijeg književnika kojeg bhsc jezik ima u poslednje vreme, zove se sasvim opravdano Bog neće pomoći. (...) Pripovetke se, pored izuzetne informacijske ekonomičnosti, odlikuju i rafiniranim jezičkim izrazom što nije čudno s obzirom da se radi o autoru koji je do sada uglavnom pisao poeziju. Međutim, treba biti hrabar pa i u prozu ući sa istim beskompromisnim stavom o jeziku. Ljudima bog definitivno neće pomoći, a pitanje je da li umeju da pomognu sebi. Marko Pogačar svakako misli da ne. Ima više nego ubedljive literarne dokaze za to. Ja sam sklon da mu bezrezervno verujem.
Vladimir Arsenić, E-novine


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Književna radionica Rašić; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 114 str.; 978-86-6351-011-1;