knjizara.com
Blaže Minevski

Blaže Minevski (1961, Gevgelija, Republika Makedonija), autor je romana: Ja, Lenjin i Miki Maus; Trebalo je da se slikamo pre mržnje; Povest o trećem; Svirci i Nišan. Do sada je objavio pet knjiga priča, među kojima je i Sezona maslačaka za koju je dobio prestižno Racinovo priznanje. Priča Pristupna beseda akademika Sisoja zastupljena je u antologiji "Najbolje evropske priče", objavljenoj u SAD, 2011.
Njegove drame Krik, Kolevka, Ženski prilog noći, Treći čin, Markiz de Sad u Mariovu, Nemušti jezik, Savršenstvo ili smrt, Skrpljeni život i druge, više sezona su bile na repertoarima Makedonskog narodnog teatra u Skoplju, pozorišta Vojdan Černodrinski u Prilepu, a izvođene su i kao premijerne predstave na festivalima Ohridsko leto, Skopsko kulturno leto i dr. Za komad Nemušti jezik, godine 2000. dobio je nagradu Makedonskog narodnog teatra, za najbolji tekst godine.
Sa njegovim predstavama makedonska pozorišta su gostovala u Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Sloveniji, Albaniji i Francuskoj, a za neke od njih Minevski je dobio i nekoliko nagrada na Nacionalnom festivalu makedonskih profesionalnih pozorišta u Prilepu.
Roman Trebalo je da se slikamo pre mržnje preveden je i objavljen na bugarskom jeziku u Sofiji. Zastupljen je u svim antologijama makedonske kratke proze poslednjih dvadesetak godina, a njegove priče su prevođene na engleski, francuski, nemački, italijanski, španski, ruski, srpski, rumunski, slovenački i mađarski jezik.

autor Blaže Minevski

1 naslova [prikazano 1-1]

Blaže Minevski

Broširani povez, Arka, 2011, ISBN: 978-86-7610-117-7, ćirilica
Roman je dobio sledeće nagrade: "Stale Popov" Društva pisaca Makedonije, za najbolju proznu knjigu; "Roman godine" Utrinskog vesnika (Jutarnjeg ...
Rasprodato