Art Špigelman

Art Špigelman je rođen u Štokholmu, Švedska, i emigrirao je u SAD sa svojim roditeljima još kao dete. Studira je strip i crtani film i počeo da se profesionalno bavi ilustracijom u 16. godini. Uprkos željama svojih roditelja da postane zubar, Špigelman je završio umetnost i filozofiju na koledžu Harpur . Odmah pošto je diplomirao 1968, pridružio se revolucionarnom pokretu američkog andergraund stripa.

Tokom sedamdesetih, Špigelman redovno objavljuje u andergraund publikacijama kao što su Real Pulp, Young Lust i Bizarre Sedž. Pod pseudonimima Džo Katrejt ili Skiter Grent, stvorio je seriju stripova koji su definisali senzibilitet post-hipi stripova, a sa Bilom Grifitom osniva uticajni nezavisni strip magazin "Arcade" u kom su objavljivali Robert Kramb, S. Klej Vilson I Džastin Grin.

Pored strip karijere, Špigelman je bio urednik mnogih strip revija. 1980. izdaje magazin "RAW", čuvenu reviju koja je u potpunosti raskrstila sa duhom 60-ih i 70-ih predstavljajući novu generaciju grafičkih buntovnika kao što su Kaz, Čarls Burns, Gari Panzer, Den Klouvs, Kristin Kritr, kao i evropske andergraund autore. Špigelman je postigao svetsku slavu serijalom "Maus", zasnovanom na stvarnoj priči o sudbini svog oca, zatvorenika u Aušvicu tokom Drugog svetskog rata u kom je crtao Jevreje kao miševe a naciste kao mačke. Špigelman je dobio Pulicerovu nagradu 1992. za strip "Maus - Priča preživelog", jezivu priču o Holokaustu. Smatra se jednim od najvažnijih strip autora, čiji je opus učinio da strip konačno postane priznat kao ozbiljna umetnička forma.

S. Đ. M.

autor Art Špigelman

3 naslova [prikazano 1-3]

Maus - povest preživelog 1

Art Špigelman

Broširani povez, Samizdat B92, 2008, ISBN: 978-86-7963-316-3, latinica
Maus je priča o Vladeku Špigelmanu - poljskom Jevrejinu, jednom od malobrojnih koji su preživeli Holokaust. Istvoremeno, Maus je priča i njegovom ...

Rasprodato

Maus - povest preživelog 2

Art Špigelman

Broširani povez, Samizdat B92, 2008, ISBN: 978-86-7963-317-0, latinica
Maus je priča o Vladeku Špigelmanu - poljskom Jevreju, jednom od malobrojnih koji su preživeli Holokaust. Istovremeno, Maus je priča i o njegovom ...

Rasprodato

Maus

Art Špigelman

Komiko, 2019, ISBN: 978-86-87919-92-1, latinica

Rasprodato