knjizara.com
Arktička pradomovina Veda

Bal Gangadhar Tilak (autor)

Arktička pradomovina Veda
1540 din
U korpu

Izučavajući Vede, Indus Lokamanja Maharađ Bal Gangadhar Tilak otkriva niz podataka, koje normalno nije moguće logički objasniti, ali postaju potpuno jasni i logički povezani ako se pretpostavi da su tvorci Veda u vreme njihovog nastanka (prema Tilaku, najmanje 4.500 godina pre Hrista) živeli u polarnoj zoni i da su raspolagali velikim znanjem iz astronomije.
Tek tada postaju razumljivi opisi dugih zora, kruženja Sunca po horizontu i dani i noći od po šest meseci. Tilak gradi teoriju, po kojij su Indoevropljani pre poslednjih velikih klimatskih promena u Evroaziji živeli duži period u Arktičkoj oblasti.
Pre upušt

anja u izlaganje činjenica Tilakove teorije, napomenimo da ovakva teorija ima duboku logičku zasnovanost. Najjednostavnija komparativna etnološka analiza indoevropskih naroda, naročito uz Veljtmanovo osvetljavanje, pokazuje veliku ulogu epske poezije, koja je služila kao prenosilac svih vidova znanja i veliku ulogu kulta Sunca i svetlosti.
Epska poezija sa ugrađenim tako dubokim i obimnim znanjima i filosofskim principima, nikako nije mogla da bude rezultat meditacija pojedinaca tokom perioda od nekoliko vekova. Prilično je logično da je tako grandiozan rezultat duhovnosti mogao da bude formiran tek posle više hiljada godina života u stabilnim uslovima, uz veliku ulogu Sunca i njegovog ciklusa...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vede , Mitologija , Osnovni hinduizam
Ostali naslovi iz oblasti: Alternativna učenja

Izdavač: Pešić i sinovi; 2008; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 389 str.; 978-86-7540-092-9;