knjizara.com
Aristip

Aleksandar Pavlović (autor)

Aristip
rasprodato

Kompleksno tkivo dramskog teksta ARISTIP sjedinjuje motive nepravde, zloupotrebe, neodgovornosti i razuzdanosti s motivima degeneracija, hipertrofirane osetilnosti, erotičke i estetske, umetničke otuđenosti od vlastite sredine, od vlastitog sebe, kao i sterilne moralne izdvojenosti. Svi ti elementi zajedno oblikuju ovu izvanredno artikuliranu, raskošnu govornu prozu bogatu aluzijama na filozofiju, na momente eksplicitnu u opisima, s poeantama dramatičnim u svojoj logici, dekorativnu i strogo dramski funkcionalnu u isti mah.

Iako se većina teksta bazira na mnoga filozofska pitanja, pri čemu se spominju mnogi filozofi (Sokrat, Platon...), suko

b idealizma i sveta kojim upravljaju filozofi, učiniće "Aristip" nadasve modernim tekstom koji s lakoćom prepoznajemo i u ovom vremenu.

Ono što Pavlovića, već sa prvom knjigom, izdvaja kao samosvojnog dramskog pisca, što je zaloga njegove autentičnosti, jeste njegova oporost, gorčina, ubojitost, direktna provokacija. Zaslugu za to ne nose samo njegove godine, već čini se nasleđe silovitosti barbarogenija talog jedne istinske umetničke pobune karakteristične za današnjicu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Književna omladina Srbije; 2015; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 95 str.; 978-86-7343-284-7;