knjizara.com
Arči

Alija Kardin (autor)

Arči
801 din
Stara cena: 890 din
U korpu

Delo nakon čijeg čitanja ćete još čvršće verovati u svoje snove
Kao i u romanu Gospođica Papijon, belgijska književnica Alija Kardin podrobno je istražila temu koju će obraditi u svom delu. I ovog puta, bolničko okruženje i posvećeni rad bolničarki dati su verodostojno, a tema je duboko humana i prikazana na poetičan način.
Naslovni junak, Arči, zbog majčinog poroka rođen je kao ovisnik. Ta činjenica obeležiće čitav njegov život. On najpre do speva u hraniteljske porodice, kojima ne uspeva da se prilagodi, te završava u socijalnoj ustanovi za nezbrinutu decu. Nezadovoljan stvarnošću,

Arči utehu nalazi u rečima, postaje pesnik i pisac u želji da izrazi svoju patnju kroz pisane reči. Čini se da je to jedino što je šesnaestogodišnji mladić sposoban da učini kako bi se odupro sivilu svakodnevice, strogo određenom, gotovo vojničkom načinu života u domu i osećaju usamljenosti, jer ga – sa izuzetkom Žana, njegovog vaspitača i Madlene, bolničarke koja je prisutna u njegovom životu od samog rođenja – niko ne razume. Roman govori o Arčijevim naporima da proživi svoje snove pre no da sanja o svome životu.
Autorka svoj roman posvećuje pesnicima, svima onima koji to jesu ili će to postati; svim entuzijastima koji se ne mire sa stvarnošću i čine sve da je promene; ljudima koji doslovno koračaju kroz nestvarno lepe predele Bretanje, ali i onima koji hrabro koračaju kroz život, spremni da ga menjaju prema svojim potrebama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 246 str.; 978-86-515-2161-7;