knjizara.com
Andrija Kačić-Miošić

Andrija Kačić-Miošić je rođen u mestu Brist, kraj Makarske 17. aprila 1704. godine. Po drugom podatku, Andrija je rođen 1690. godine. Bio je monah u franjevačkom manastiru u Zaostrogu.
Andrija se u mladosti učio i duže vreme boravio u srpskom predgrađu Tabanu, u Budimu, u "Franciškanskom" katoličkom manastiru. Manastirska crkva je oduvek nazivana "racka" (srpska). Bili su to kaluđeri Srbi katolici, jer su govorili i pevali duhovne pesme na srpskom jeziku, i sebe zvali "Raci".
Prvo delo napisao je 1737. godine i to je Priručnik skolastičke filozofijske propedeutike. Koristio je pesnički pseudonim starac Milovan.
Godine 1756. napisao je delo u rimovanom desetercu, podražavanjem narodne junačke poezije, pod nazivom „Razgovor ugodni naroda slovinskog“. U njemu je dao pesničku interpretaciju slovenske istorije, koju je shvatao na isti način kao i Mavro Orbin. Osnovu njegove knjige čine pesme i letopisne beleške o pedeset slovenskih kraljeva.
Umro je 14.decembra 1760. godine u Zaostrogu.

autor Andrija Kačić-Miošić

1 naslova [prikazano 1-1]

Andrija Kačić-Miošić

Tvrd povez, Ganeša klub, 2021, ISBN: 978-86-84371-88-3, ćirilica
Eto, zainteresovani čitaoče, ili štioče, iz ovog vremena treba da zaronimo kroz vekove ka fra Andriji Kačiću. Naš Andrija rođen je u Bristu pri ...
U korpu 1320 din