knjizara.com
Alis Vieira
Alis Vieira

Alis Vieira (1943) jedna je od najprevođenijih i najpoznatijih portugalskih autorki u inostranstvu i, zasigurno, u oblasti književnosti za decu, najpriznatija portugalska spisateljica na nacionalnoj skali. Započela je karijeru kao novinarka, a prva dela koja objavljuje pripadaju poeziji. Knjiga Rosa, a minha irma Rosa (Roza, moja sestra Roza), kojom je započela svoje briljantno delo za decu i mlade, izašla je 1980. i iste godine dobila Nagradu za dečiju književnost "Međunardona godina poezije".
Njena dela obrađuju aktuelne teme, kao što je uticaj televizije na vaspitavanje dece ili konzumerizam, na primer – kao i svakodnevne probleme mladih – drugarstvo, usamljenost, odnosi u porodici, razgovori sa starima. Bliskost koju Alis Viejra održava sa svojim čitaocima i obzirnost prema njihovim brigama, održava knjige u vernoj vezi sa čitaocima, bilo po temi bilo po načinu pisanja.
Alis je za svoje celokupno delo primila Glavnu nagradu za dečiju književnost koju dodeljuje Fondacija Gulbenkijan. Godina 1992. i 1998, prevodi knjiga Rosa, a minha irma Rosa (Roza, moja sestra Roza) i Os olhos de Ana Marta (Oči Ane Marte), nominovani su za nagradiu Deutscher Jungendliteraturpreis. Mnoge od njenih knjiga ulaze u izbor značajnih dela za decu i mlade Međunardone biblioteke za decu u Minhenu. Dva puta je bila kandidat za Nagradu ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award).
Njena dela su dostupna na sledećim jezicima: nemački, baskijski, biugarski, katalonski, kastiljanski, francuski, galisijski, grčki, mađarski, engleski, holandski, ruski, srpski i švedski.

autor Alis Vieira

1 naslova [prikazano 1-1]

Alis Vieira

Broširani povez, Kreativni centar, 2011, ISBN: 978-86-7781-808-1, ćirilica
Šta da radiš kada umesto ajpoda koji želiš za trinaesti rođendan dobiješ dnevnik? Praznu svesku u kojoj je "digital-pen" neupotrebljiv. Nema po čemu ...
U korpu

466 din

Stara cena:549 din

Ušteda:83 din (15%)