knjizara.com
Alchajmer kafe
pripovetke

Ratomir Damjanović (autor)

Alchajmer kafe
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Kako je moguće izgubiti sebe, a još biti živ?
Ovu novu knjigu Ratomira Damjanovića čini deset izvanrednih pripovedaka iz istog tematskog kruga, određenog delom indikativnim, a delom izazovnim naslovom „Alchajmer kafe”, koji nosi prisenak ironije.

O ljudima koji zbog demencije fatalno ostaju bez sećanja, identiteta, volje, personalnosti, autonomije i bez stvarne pripadnosti bilo kojoj grupi, čak i porodici, isključeni iz svih vremenskih dimenzija izuzev tanušnog momentanog sada, po pravilu se piše sa humanim saosećanjem i sentimentalno.

Damjanov

ić ne izneverava tu spontanu etičnost – naprotiv, podiže je na viši nivo – kada se opredeljuje za kreativno iskošeni i originalni pristup, prelazeći svaku od deset pripovedaka finom prevlakom duhovitosti, a ponegde i snažnijim prodorima crnog humora, parodije i groteske. Naravno, to nisu šale na račun pacijenata, nego kritičko pokazivanje da njihove nelogične, besmislene i apsurdne reči i reakcije ponekad razobličavaju istinsku nelogičnost, besmisao i apsurd društvenog sklopa u kojem se uzdiže kolektivni „Alchajmer“, vinovnik sveopšteg današnjeg zaboravljanja i dezintegracije istorije.

Svaka od deset Damjanovićevih pripovedaka može stajati zasebno, jer je vrednost za sebe, plod čudesne ima ginacije i vrhunskog pripovedačkog umeća.

mr Đorđe Malavrazić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 224 str.; 978-86-515-2191-4;